Srijeda, 22 ožujka, 2023

Željeznice FBiH Turcima iznajmljuju osam elektrolokomotiva

Nemojte propustiti

Generalni direktor Željeznica FBiH (ŽFBiH) Nijaz Puzić i generalni direktor Državnih željeznica Republike Turske (TCDD) Sulejman Karaman potpisali su Ugovor o najmu osam elektrolokomotiva serije 442 u vlasništvu ŽFBiH.

Potpisani Ugovor nastavak je dugogodišnje saradnje koju ŽFBiH imaju sa TCDD-om, započete 1997. kada su ŽFBiH iznajmile Turskim željeznicama 19 elektrolokomotiva.

Ugovori su obnavljani svake godine, s tim da je 2011. broj lokomotiva koje su ŽFBiH iznajmljivale TCDD-u smanjen s 19 na 11, zbog povećane potrebe ŽFBiH za vlastitim vučnim vozilima.

Tokom narednih 12 mjeseci ŽFBiH iznajmljivat će TCDD-u osam lokomotiva, što će imati pozitivne finansijske efekte po bh. kompaniju, a Turci su izrazili interesovanje za najam još dodatnih šest elektrolokomotiva koje ŽFBiH imaju obavezu pripremiti za potrebe TCDD-a.

Na svečanosti upriličenoj u Ankari povodom potpisivanja Ugovora, predsjednici željezničkih kompanija FBiH i Republike Turske, Puzić i Karaman, razgovorali su i o najmu “talgo garnitura” turskim željeznicama.

S obzirom na to da Turska trenutno provodi velike projekte u oblasti modernizacije i razvoja svoje željeznice, generalni direktor TCDD-a Sulejman Karaman i njegovi saradnici izrazili su veliku zainteresiranost za najam svih devet “talgo garnitura” u vlasništvu ŽFBiH, koje već godinama, zbog mnogih teškoća, nisu uvedene u saobraćaj na bh. prugama, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo