Četvrtak, 25 travnja, 2024

Željeznice FBiH vraćaju moderni niskopodni voz Končaru

Preporučeno

Željeznice Federacije BiH nemaju novca da otplate dug od 10 miliona KM za nabavku niskopodnog elektromotornog voza, koji je kupljen od hrvatske kompanije Končar, te je odlučeno da ovaj voz bude vraćen proizvođaču.

Voz_Koncar_

Federalni ministar prometa i komunikacija mr. Enver Bijedić predvodio je delegaciju koju su činili predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Uprave JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo, koja se 26.02.2013. godine u Zagrebu sastala sa izvršnim direktorom HBOR-a Branimirom Berkovićem, predsjednikom Uprave Končara Ivanom Bahunom i predstavnicima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske na razgovorima o dugu JP Željeznice Federacije BiH, d.o.o. Sarajevo Končaru, a po osnovu popravka elektro lokomotiva i nabavke niskopodnog elektromotornog voza.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili upozorenje: Večeras opasnost od mraza; jedan dio BiH imat će sreće

“Zaključili smo da će se dug po osnovu nabavke niskopodnog elektromotornog voza koji iznosi 10 miliona KM riješiti povratkom voza Končaru jer je u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija procijenjeno da ni JP ŽFBiH, a ni Vlada Federacije BiH, nemaju novca da voz isplate, dok istovremeno obaveze po osnovu kamata rastu. Osim toga, dovedena je u sumnju i potreba za korištenjem ovog voza u JP ŽFBiH, te se procijenilo da ona nije opravdana”, rekao je ministar Bijedić.

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu Kosova u Vijeće Evrope

Dug za popravke 11 lokomotiva, koji iznosi 11,5 miliona KM, vraćat će Uprava JP Željeznica Federacije.

Otplata će se obezbijediti iz sredstava koja JP ŽFBiH ubiru iznajmljivanjem lokomotiva Turskim državnim željeznicama, sa kojima će se produžiti postojeći Ugovor za slijedećih 12 mjeseci, počevši od juna 2013. godine.

Također, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je pripremilo Prednacrt Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o finansijskoj konsolidaciji Željeznica Federacije u kojem se predlaže da se ovaj dug unese u zakon, te da bude sastavni dio izvršavanja međunarodnih obaveza Željeznica Federacije koje dospijevaju u slijedeće tri godine.

Upravo se čita:  Poznati detalji akcije "Piramida": Slobode lišeno 14 osoba

(Klix)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas