Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Željka Cvijanović: BiH je neefikasna i nemoguća država

Nemojte propustiti

Premijer Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović ocijenila je danas u Beču da je Bosna i Hercegovina (BiH) neefikasna država apsurda, da je saradnja Srbije i RS dobra u svim oblastima i ukazala da bi briselski sporazum mogao da otvori ”neku novu dimenziju” u cijelom regionu.

zeljka-cvijanovic1

”Vjerujem da je svaka odluka vlasti u Srbiji u funkciji građana i da se podrazumijeva da je za njihovu dobrobit”, istakla je Cvijanović u izjavi Tanjugu komentarišući briselski sporazum Beograda i Prištine.

Cvijanović je ocijenila da je moguće da će briselski sporazum, kao ”komplikovana priča otvoriti neku novu dimenziju u RS i cijelom regionu i da se ne zna da li taj sporazum predstavlja početak ili završetak nekog procesa”.

Prema njenim riječima, moguće je da će sav ovaj prostor početi da ”diše nekim drugim plućima, da ima neke druge aspiracije, a moguće je da će otvoriti aspiracije na nekim drugim neuralgičnim mjestima u regionu.

Premijer RS je ocijenila da je saradnja Srbije i RS prirodna i dobra u svim sferama i oblastima, da bilo kakva promjena na vlasti ne može da je ugrozi, da oko toga apsolutno postoji konsenzus na obje strane, jer svi razumiju važnost tih odnosa.

„Najprirodnija veza koja može da postoji je veza između RS i Srbije, odnosi su dobri i u institucionalnom i u ličnom smislu”, dodala je Cvijanović.

Planirani rokovi predviđeni za održavanje zajedničke sjednice dvije vlade i vijeća za praćenje sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama biće blago pomjereni, jer je Srbija suočena i rješava stvari od prioritetnog značaja, navela je Cvijanović.

Na tim sjednicama, kako je najavila, razmatraće se sve ono što je u međuvremenu preduzeto na realizaciji zajedničkog projekta Podrinje.

Govoreći o situaciji u BiH, Cvijanović je rekla da je to država apsurda koja stalno pokazuje nedostatak kapaciteta da funkcioniše“.

Kao primjer, ona je navela da BiH nije u stanju da donese ili utvrdi ni zakon o jedinstvenom matičnom broju svojih građana.

Ona je upitala ”šta je normalnije, nego da se postigne politički dogovor oko toga i riješite pitanje matičnog broja, jer je to nešto iz čega proističu sva vaša prava kao građana“.

Cvijanović je ukazala da za nekoliko godina nije postignut dogovor ni oko raspodijele sredstava za raspoređivanje dizela za poljoprivredne proizvođače, pa je vlada RS morala sama da interveniše.

“Ima jako puno primjera, koji kada se svedu na praktični plan ukazuju da je BiH nemoguća misija i zemlja“, istakla je Cvijanović.

Takođe je rekla da, i kada je u pitanju pristupanje Hrvatske u EU, BiH nije na vrijeme uspjela da pripremi kapacitete, dakle da građani proizvođači budu osposobljeni za ulazak susjedne države u Uniju, pa je sada u situaciji da ”na vrat na nos” približavanju tog roka dovršava granične prelaze.

“Kako god da posmatrate BiH ona naprosto pokazuje deficit kapaciteta i to je realnost koju moramo da uvažimo, pa će nam to pomoći da što više kapacitiramo RS”. rekla je Cvijanović.

Ona je navela da su u RS prosto reagovali u svim situacijama, i da je ona kao premijer rekla da će vlada RS reagovati i donositi mjere svaki put kada potrebe njenih građana ne bude mogla da zadovolji BIH.

”Ne možete ostaviti građane na milost i nemilost neefikasnim institucijama koje su na BiH nivou, čekajući beskonačno da donesu stvari koje su isključivo praktičnog, a ne političkog karaktera”, objasnila je Cvijanović.

(Tanjug)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo