Subota, 15 svibnja, 2021

Željka Cvijanović komentarisala promociju Rječnika bosanskog jezika u Banjoj Luci

Nemojte propustiti

Promociji VIII i IX toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, autora akademika prof. dr. Dževada Jahića, održana je u Banjoj Luci.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da u ovom bh. entitetu niko nije diskriminisan po pitanju jezika koje je Ustav RS-a prepoznao kao maternje.

– Niko nije diskriminisan, pošto postoje jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda i, prema tome, za mene je ta priča jasna, rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci povodom prezentacije Rječnika bosanskog jezika autora Dževada Jahića, prenosi Srna.

Podsjećamo, promociji VIII i IX toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, autora akademika prof. dr. Dževada Jahića, održana je u Banjoj Luci.

Autor je rekao da posao na izradi Rječnika bosanskog jezika u više tomova radi već dvadesetak godina.

– Završio smo više od polovine posla. U pitanju je veliki leksikografski poduhvat, koji uvažava sve zahtjeve savremene leksikografije i čiji je krajnji cilj da se obradi i naučnoj javnosti prezentira veliko i slojevito bosansko jezičko bogatsvo zemlje Bosne te da se svi mi, sa svim našim nevoljama, neznanjima i nerazumijevanjima, uključimo u proces kulturnih priznavanja, emancipacije i da s uzajamnim poštivanjem svih naših kultura i naslijeđa, krenemo u budućnost, ma koliko nam ona ne izgleda tako svijetlo, rekao je Jahić.

Javnost, škole i svi drugi, koji su uključeni u oblast jezika, ovim rječnikom će, kaže, dobiti mnogo, gdje se može na bezbroj primjera vidjeti da se radi o jednom naslijeđu, koje treba znano, naučno, kompetentno obraditi.

Komentarišući negiranje naziva bosanskog jezika od srpskih zvaničnika u entitetu Republika Srpska, kazao je da se radi o jeziku koji ima svoju književnost s visokim estetskim standardima.

– Sve je to naše naslijeđe i sve to naslijeđujemo od naših starijih i ove zemlje Bosne, koja je historijski složena i ima svoje probleme. I samo negiranje je u službi viševjekovnih pokušaja da se Bosna razvlasti, demontira i ugrozi njena državnost, istakao je Jahić i dodao da ovo nije nikakav politički projekat, prenosi Fena.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo