Subota, 27 veljače, 2021

Željka Cvijanović slavi Dan državnosti Srbije kao da se rodila u Negotinu, a ne u Tesliću

Autor:S.B./Srna

Nemojte propustiti

Hrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga...

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Željka Cvijanović je podsjetila da je na današnji dan prije 186 godina Srbija dobila svoj prvi ustav i time u političkom i ustavnopravnom smislu započela put ka izgradnji moderne državnosti.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović istaknula je da Dan državnosti Republike Srbije uvijek iznova podsjeća na važnost dvije stvari koje garantuju postojanje, trajanje i razvoj, a to su sloboda i država, prenosi Srna.

U obraćanju na svečanoj državnoj ceremoniji obilježavanja Dana državnosti Srbije – Sretenja u Orašcu, predsjednica RS-a naglasila je da je upravo i srpska nacionalna revolucija, koja je na ovom mjestu započela 15. februara 1804. godine, predstavljala težnju za ostvarenjem te dvije osnovne vrijednosti, koje su i danas duboko utkane u srpsko nacionalno, političko i kulturno biće.

Čestitajući rukovodstvu i građanima Republike Srbije Dan državnosti, u ime građana RS-a i u svoje ime, Cvijanovićka je navela da je sloboda pretpostavka za život kako svakog čovjeka, tako i svake nacije i za nju se tokom historije mnogo puta platila najviša cijena mjerena teškim stradanjem – ogromnim ljudskim žrtvama i materijalnim razaranjima.

“I svaki put borba za slobodu bila je borba za život, za opstanak, za svoj komad zemlje i neba, za mogućnost da se razvijamo i da stvaramo kao svoji na svome, ne čuvajući slobodu samo za sebe, nego je dijeleći i s drugim narodima. Ali, i pored toga, nažalost, i danas postoje oni koji žrtve srpskog naroda i njegovog stradanja za civilizacijske vrijednosti pokušavaju umanjiti i oskrnaviti, pa čak i gurnuti u blato”, rekla je ona.

Navodeći da je država, uz slobodu, druga vrijednost, Cvijanovićka je podsjetila da je na današnji dan prije 186 godina Srbija dobila svoj prvi ustav i time u političkom i ustavnopravnom smislu započela put ka izgradnji moderne državnosti.

Ona je naglasila da je taj put bio trnovit, prepun različitih problema i izazova, ali da je današnja Srbija dokaz da su sve prepreke prošlosti uspješno savladane i da je Srbija dovoljno jaka i odlučna da se uhvati ukoštac i s onim izazovima koje nosi buduće vrijeme.

Foto: Srna

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Preminuo direktor Perutnine Ptuj BH Mladen Andrić

Kompanija Perutnina Ptuj BH obavijestila je javnost da je u 54. godini preminuo njihov direktor Mladen Andrić. Cijelu svoju karijeru...

Možda vas zanima i ovo