Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Željka Cvijanović slavi Dan državnosti Srbije kao da se rodila u Negotinu, a ne u Tesliću

Autor:S.B./Srna

Nemojte propustiti

Željka Cvijanović je podsjetila da je na današnji dan prije 186 godina Srbija dobila svoj prvi ustav i time u političkom i ustavnopravnom smislu započela put ka izgradnji moderne državnosti.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović istaknula je da Dan državnosti Republike Srbije uvijek iznova podsjeća na važnost dvije stvari koje garantuju postojanje, trajanje i razvoj, a to su sloboda i država, prenosi Srna.

U obraćanju na svečanoj državnoj ceremoniji obilježavanja Dana državnosti Srbije – Sretenja u Orašcu, predsjednica RS-a naglasila je da je upravo i srpska nacionalna revolucija, koja je na ovom mjestu započela 15. februara 1804. godine, predstavljala težnju za ostvarenjem te dvije osnovne vrijednosti, koje su i danas duboko utkane u srpsko nacionalno, političko i kulturno biće.

Čestitajući rukovodstvu i građanima Republike Srbije Dan državnosti, u ime građana RS-a i u svoje ime, Cvijanovićka je navela da je sloboda pretpostavka za život kako svakog čovjeka, tako i svake nacije i za nju se tokom historije mnogo puta platila najviša cijena mjerena teškim stradanjem – ogromnim ljudskim žrtvama i materijalnim razaranjima.

“I svaki put borba za slobodu bila je borba za život, za opstanak, za svoj komad zemlje i neba, za mogućnost da se razvijamo i da stvaramo kao svoji na svome, ne čuvajući slobodu samo za sebe, nego je dijeleći i s drugim narodima. Ali, i pored toga, nažalost, i danas postoje oni koji žrtve srpskog naroda i njegovog stradanja za civilizacijske vrijednosti pokušavaju umanjiti i oskrnaviti, pa čak i gurnuti u blato”, rekla je ona.

Navodeći da je država, uz slobodu, druga vrijednost, Cvijanovićka je podsjetila da je na današnji dan prije 186 godina Srbija dobila svoj prvi ustav i time u političkom i ustavnopravnom smislu započela put ka izgradnji moderne državnosti.

Ona je naglasila da je taj put bio trnovit, prepun različitih problema i izazova, ali da je današnja Srbija dokaz da su sve prepreke prošlosti uspješno savladane i da je Srbija dovoljno jaka i odlučna da se uhvati ukoštac i s onim izazovima koje nosi buduće vrijeme.

Foto: Srna

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Detalji krvavog pira Mirsada Bajrića: Enisa je prosila, a on je pio, tu noć kad smo čuli pucnjavu nismo znali odakle dolazi

ŽEPČE - Mrtve supružnike pronašao je rođak iz Zavidovića kod kojeg su bila njihova djeca. Pravi horor zatečen je...

Možda vas zanima i ovo