Srijeda, 12 svibnja, 2021

Željko Komšić čestitao Dan Armije RBiH, pa poručio: Državu nisu odbranili političari ni diplomati

Nemojte propustiti

– Najveće podvige učinili smo sami, i žrtva koju smo podnijeli za ovu državu jeste samo naša i ničija drugo. Mir i državu, ne idealnu ali ipak našu, dugujemo samo onima koji danas nisu sa nama, našim saborcima, braći, prijateljima, komšijama.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je danas čestitku povodom sutrašnjeg obilježavanja Dana Armije RBiH.

– Svim pripadnicima i pripadnicama Armije Republike Bosne i Hercegovine povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine upućujem najiskrenije čestitke, uz riječi zahvalnosti za sve ono što su uradili braneći jedinu nam domovinu, državu Bosnu i Hercegovinu.

Državu Bosnu i Hercegovinu nisu odbranili ni političari ni strani diplomati. Najveću zaslugu za postojanje države Bosne i Hercegovine nose obični borci koji su u nemogućim uslovima davali sve od sebe kako bi sačuvali njenu opstojnost. Borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, bez ikakve međunarodne vojne podrške, iako je naša država i tada bila članica UN-a, tri godine su se borili protiv agresora i domaćih zločinaca, samo za to da bi stekli pravo na to da njihovi politički predstavnici dobiju priliku sjesti za stol da pregovaraju o miru i očuvanju države u njenim historijskim granicama.

Najveće podvige učinili smo sami, i žrtva koju smo podnijeli za ovu državu jeste samo naša i ničija drugo. Mir i državu, ne idealnu ali ipak našu, dugujemo samo onima koji danas nisu sa nama, našim saborcima, braći, prijateljima, komšijama.

Zato nikad ne smijemo izgubiti iz vida to da opstanak i budućnost ove države prije svega ovisi od nas samih i od toga koliko smo spremni da je bez ikakvih kalkulacija, svim mogućim raspoloživim sredstvima branimo od onih koji joj ne žele dobro. Uvjeren sam da ćemo to činiti na miran način, koji je jednako civiliziran kao što je borba Armije Republike Bosne i Hercegovine bila civilizacijski otpor zlu i barbarstvu, napisao je Komšić u čestitki.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo