Utorak, 21 rujna, 2021

Željko Komšić kategoričan na Bledskom forumu: Konstitutivnost nam ne treba, bez toga niko neće biti manje Bošnjak, Srbin ili Hrvat

Nemojte propustiti

Željko Komšić je poručio da niko u BiH neće biti “manje Bošnjak, Srbin ili Hrvat ako se odrekne konstitutivnosti”, jer tako žive građani širom Europe.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, danas je na Bledskom forumu izjavio da je Bosna i Hercegovina multikulturalna zemlja.

– BiH je multkultularna zemlja i to je proizvod vremena, to nam je jednostavno donijelo mjesto i vrijeme na kojem živimo, rekao je Komšić.

Istakao je da konstitutivnost u ustavima vuče korijene iz Sovjetskog saveza, te da ona nije vječna kategorija.

– Vi možete biti multikulturalno društvo i multietničko bez konstitutivnosti. Bivša država je to po automatizmu preuzela od Sovjeta. To je tada čuvalo BiH. Važno je zaštiti prava pojedinaca i zaštitili ste sve što je važno u jednom društvo, kazao je on.

Na pitanje da li je moguće napraviti moderno multietničko društvo bez konstitutivnih naroda, Komšić je rekao da jeste.

– Naravno da je moguće. Zaštitite prava svakog pojedinca, i njegovo dostojanstvo, i zaštitili ste sve grupe, sve narode, i konstitutivnost nam ne treba, kategoričan je Komšić.

Komšić je poručio da niko u BiH neće biti “manje Bošnjak, Srbin ili Hrvat ako se odrekne konstitutivnosti”, jer tako žive građani širom Europe.

– To ne zavisi od mene nego od ljudi koji glasaju na izborima i prepoznaju to kao princip, zaključio je Komšić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodikov savjetnik prijeti nakon Komšićevog odlaska u UN? Sve je izvjesnije da BiH neće biti, u ime svoje kombi stranke može iznositi te neistinite...

Kovačević je kazao da je jasno da Komšić u UN-u ne može predstavljati BiH, jer BiH u svojim institucijama...

Možda vas zanima i ovo