Srijeda, 5 svibnja, 2021

Željko Komšić nakon što je procurio “non-paper”: Bog zna šta će izaći u narednim danima, izgleda da su zaboravili Hitlera!

Nemojte propustiti

Istakao je i da je to opasno, odnosno kako je naveo, taj ekstremni fašizam koji je i nacionalizam i koji je preuzeo vlast u pojedinim evropskim zemljama.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je danas “non-paper”, a koji navodno govori o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu, te rekao da koliko on vidi, po tom dokumentu – Bosna i Hercegovina ne bi ostala.

Prema tom dokumentu, došlo bi do ujedinjenja RS i Srbije kao i pojedinih kantona u Bosni i Hercegovini i Hrvatske. Kako navodi isti izvor, radi se o neslužbenom diplomatskom dokumentu namijenjenom komuniciranju različitih stavova i inicijativa bez službenog karaktera, on nema ni glavu ni potpis.

-Ne bi ostala BiH po tom papiru, koliko ja vidim. Oni tu nude sasvim neku varijantu koja je nama bila ponuđena čak i prije nego je rat počeo, a i u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke – ili kako to kažu muslimanske. Taj papir, da politika, sve to što rađa te ideje je na vlasti u pojedinim evropskim zemljama, i u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom i to je pravo zlo o kojem treba da pričamo. Međutim, kako to kod nas ide, ove stvari nisu nove, pojavljivale su se i ranije, i sad kad je to buknulo u punom svjetlu, obasjano svjetlima medijima, vjerujem da se mnogi pitaju šta je ovo. To liči na to da ne treba vam slon upasti u oko da vidite da slon ide na vas. Nisu stvari iznenada i Bog zna šta će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču, komentarisao je Komšić.

Istakao je i da je to opasno, odnosno kako je naveo, taj ekstremni fašizam koji je i nacionalizam i koji je preuzeo vlast u pojedinim evropskim zemljama.

-Naravno da je opasniji nego što je bio prije nego se dokopao svih instrumenata vlasti. Više ne možemo da govorimo o umjerenoj kršćanskoj desnici, sad se suočavamo sa nečim što strašno podsjeća na onaj period Drugog svjetskog rata i dešava se pod krovom te evropske kuće. Izgleda da su ti ‘evropski prijatelji’ vrlo brzo zaboravili istorijska iskustva i Hitlera, istakao je član Predsjedništva BiH.

Naveo je i da država lobira po tom pitanju i da je taj non-paper ako ništa, kako je rekao, napravio uzbunu o tome šta se sve dešava.

-Da okarakterišemo malo i hrvatski non-paper u tom kontekstu. Nije grub kao ovaj, ali u suštini traži jednu vrstu podjele BiH zasnovane na etničkoj osnovi. Meni nije problem da kažem ali kad kažete takve stvari onda vas proglase huškačem, mnogi se nađu uvrijeđenim, imaju saradnike i u Sarajevu među ljudima za koje ne biste na prvi pogled rekli da mogu to da rade. Zašto to rade je posebna priča, kazao je Komšić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo