Srijeda, 16 lipnja, 2021

Željko Komšić od danas predsjedavajući Predsjedništva BiH

Nemojte propustiti

Dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Komšić je, prema načelu rotacije, preuzeo od srpskog člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića. Funkciju prvog čovjeka najviše institucije izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini Komšić će obavljati u narednih osam mjeseci, kada će ga zamijeniti bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović

df2 (1)Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda Željko Komšić od danas je predsjedavajući kolektivnog šefa države BiH.

Dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Komšić je, prema načelu rotacije, preuzeo od srpskog člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića. Funkciju prvog čovjeka najviše institucije izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini Komšić će obavljati u narednih osam mjeseci, kada će ga zamijeniti bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Rotacija na čelu državnog Predsjedništva odvija se na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine. Mandat članova Predsjedništva BiH traje četiri godine, a na poziciji predsjedavajućeg smjenjuju se svakih osam mjeseci.

Predsjedništvo simbolizira suverenitet BiH. Ima vrhovnu komandu nad Oružanim snagama ove zemlje, a između ostalog je nadležno za vođenje vanjske politike BiH i njeno predstavljanje u međunarodnim organizacijama.

(Depo.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo