Utorak, 15 lipnja, 2021

Željko Komšić razbio dileme na Manjači: Idemo ka članstvu u NATO, sigurnoj i građanskoj BiH

Nemojte propustiti

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović, amabsador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson, danas su prisustvovali Danu visokih zvanica u okviru Vježbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država „Brzi odgovor 21/Immediate response 21“, na Poligonu OSBiH na Manjači.

Sudionicima Dana visokih zvanica prikazan je dio zajedničkih operativnih sposobnosti OS BiH i OS SAD-а na terenu, uz elemente podrške iz zraka.

Član Predsjedništva BiH Željko komšić obratio se svim učesnicima u vježbi i drugim pristunim.

“Želim prije svega da iskažem svoje iskreno divljenje vašim naporima da u ovoj maloj, ali ponosnoj zemlji Bosni i Hercegovini, zajedno sa našim partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država, pokažemo da možemo prihvatiti i na terenu prikazati najviše vojne standarde koje pred nas postavlja naša intencija da jednoga dana postanemo članica NATO saveza.

Prije nekih godinu i pol dana, u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, donijeli prvi Program reformi, čime smo odgovorili na poziv NATO saveza da uzmemo aktivno učešće u Akcionom planu za članstvo kojeg poznajemo pod nazivom MAP.

Foto: Twitter

Poznato je kako se u MAP-u učestvuje samo na jedan mogući način, a to je kroz podnošenje godišnjih nacionalnih programa, koje za Bosnu i Hercegovinu ima svoje specifično ime – Program reformi i da se kroz taj godišnji nacionalni program ispunjavaju jako složeni kriteriji i standardi koji se pred nas stavljaju, poručio je on.

Kazao je da je tim potezom BiH započela svoju konačnu putanju prema članstvu u NATO savezu.

“Svake godine podnositi novi Program reformi Bosne i Hercegovine, raditi predano na ispunjavanju svih standarda, sve do trenutka kada NATO savez ne procijeni da smo ispunili sve tražene kriterije i standarde, te pozove Bosnu i Hercegovinu u članstvo NATO-a”, kazao je Komšić i dodao:

Važnost vježbe

“Zato je ova današnja vojna vježba sa našim američkim partnerima veoma važna, jer su u njoj pokazuje da smo spremni ispuniti i dio kriterija koji se tiču interoperabilnosti naših oružanih snaga, na način da se kroz učešće u najsloženijim vojnim akcijama i postupcima, zajedno sa oružanim snagama drugih zemalja, možemo lako uklopiti u veće vojne sisteme. Brzi odgovor je najbolji odgovor onim koji postavljaju kojekava pitanja, ali i najbolji pokazatelj smjera u kojem treba ići, a to je kolektivna sigurnost u okviru NATO saveza.

Iz tih razloga, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je jednoglasno odobrilo učešće Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u ovoj vježbi”.

Rekao je da je ponosan na sve što je ima priliku vidjeti u regionu Manjače, na sve što su vojnici i oficiri pokazali u proteklim danima, pokazujući da jedna BiH itekako može da ispunjava najsloženije kriterije i standarde.

“Nešto slično probavamo uraditi i u okviru ispunjavanja kriterija i prioriteta koji bi nas doveli do kandidatskog statusa za Evropsku uniju, ali smo svi svjedoci da postoje one snage, najčešće političke, koji svoje lične interese i namjere, stavljaju iznad interesa građana Bosne i Hercegovine, a taj interes građana ove zemlje je svakako okrenut prema članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji”, istaknuo je on i dodao:

NATO savez i EU

“Tim arhaičnim i prevaziđenim snagama otpora prema članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji, danas smo svi zajedno poručili da je njihovo vrijeme odavno prošlo, da oni predstavljaju prevaziđenu prošlost, a da nas interesuje i treba da nas interesuje samo budućnost ove zemlje i svih njenih građana. Interes građana ove zemlje, svakako je taj, da oni žele da bolje i sretnije žive, da imaju perspektivu za sebe i svoju djecu, da se osjećaju sigurno u svojoj zemlji, bez straha da će se, opet, probuditi neke aveti prošlosti i kroz davno prevaziđene politike kolektivnih identiteta, pokušati destabilizirati ovu zemlji”.

Foto: Twitter

On smatra da je važno da im se poruču zajedno sa američkim partnerima da ovdje nema mjeta za potlike stalne tenzije, nesigurnosti i destabilizacije.

“Interesuje naša budućnost i budućnost naše djece, da im obezbijedimo kvalitetno i stabilno okruženje u našoj Bosni i Hercegovini za dobar, sretan i uspješan život.

Kada pogledam vaše rezultate u ovoj vojnoj vježbi, onda sam još uvjereniji da mi, svi zajedno, imamo dobre pretpostavke da učinimo taj bitni iskorak stvorimo uslove za sretan i uspješan život građana Bosne i Hercegovine u miroljubivom okruženju, sa našim parterima iz međunarodne zajednice koja nam pomaže i podržava nas u svim tim našim nastojanjima.

Koristim ovu priliku da se zahvalim parterima iz Sjedinjenih Američkih Država, njihovom političkom i vojnom vrhu, za svu podršku i pomoć koju nam pružaju, posebno u stvaranju jedne normalne građanske zemlje Bosne i Hercegovine”, zaključio je on.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo