Subota, 24 rujna, 2022

Željko Komšić razbio snove Draganu Čoviću: Ne vjerujem da će doći do izmjena Izbornog zakona BiH

Nemojte propustiti

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u ekskluzivnom intervjuu za O kanal i Oslobođenje govorio je, između ostalog, o pismu koje je Predsjedništvo BiH primilo od državnog američkog sekretara Antonyja Blinkena u kojem poziva na ograničene ustavne promjene u BiH, te o spremnosti vladajućih partija na pronalazak zajedničkog jezika po pitanju izmjene Izbornog zakona.

Komšić ne vjeruje u spremnost SDA, SNSD i HDZ na saglasnost oko izmjena izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi.

– Ne vjerujem da će se desiti niti jedno niti drugo. Ne postoji ni minimum saglasnosti, koncenzusa oko toga kojim putem ići u izmjenama Izbornog zakona, pogotovo eventualnim izmjenama Ustava, mada u tom pismu se govori zapravo o manjim izmjenama Ustava u cilju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, jer ova presuda Ljubić je svakako već implementirana, ističe Komšić.

Kaže, najveći otpor će doći od HDZ-a i SNSD-a.

– SDA, barem na nivou izjava, pokazuje spremnost da se ti najvažniji akti poput Izbornog zakona i Ustava mjenjaju sa nekim standardima koji su nam stavljeni kao obavezna stvar, da se usaglašava ta praksa sa praksom poštivanja ljudskih prava. To SDA na osnovu izjava pokazuje.

S druge strane, kad govorim o politikama iz RS, namjerno ne govorim samo Dodika, nego politikama iz RS, tu postoji jedinstven stav da nema nikakvih izmjena Izbornog Zakona i Ustava na način kako se to traži u mišljenjima i Evropske komisije, onih 14 prioriteta, pa vjerovatno što bi tražila i američka administracija, odnosno na normalan način, jer oni u svemu tome vide opasnost za RS i preuzimanje nadležnosti.

S druge strane, politika koju zastupa HNS ili HDZ, također ne želi da ide u pravcu zaštite ljudskih prava unaprjeđenja sistema koji će biti baziran na tome, nego žele da realizuju ono što nisu uspjeli u ratu, da spoje etničko i teritorijalno, i da to bude ustavni osnov za uređenje BiH. Sudaraju se sa svim onim što je logično i demokratski i sa svim onim što treba BiH, navodi Komšić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Željko Komšić otvoreno: “Ono što će uraditi Christian Schmidt ovisi od rezultata izbora, njegov potez će ići u tom pravcu”

- Njegov potez će ići u tom pravcu da pojača podjelu zemlje ili da odustane od tog plana -...

Možda vas zanima i ovo