Utorak, 18 svibnja, 2021

Željko Lučić ovacijama ispraćen sa pozornice Narodnog pozorišta u Sarajevu (Foto)

Nemojte propustiti

Prvi verdijanski bariton svijeta Željko Lučić sinoć je ovacijama ispraćen sa pozornice Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Foto: Almin Zrno
Foto: Almin Zrno

Bio je to njegov prvi koncert u karijeri održan u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta DoReMi&Vi koji organizira Fondacija za muzičke umjetnosti. Izvodeći repertoar koji su činile arije iz opusa velikog italijanskog kompozitora Giuseppea Verdija, Lučić je publici koja je do posljednjeg mjesta ispunila dvoranu Narodnog pozorišta dočarao prizore iz Nabucca, Macbetha, Il Trovatorea, Rigoletta i La Traviate.

Zajedno sa solisticom Opere, sopranisticom Aidom Čorbadžić izveo je ariju E strano… Sempre libera iz La Traviate a posebno je dojmljiva bila izvedba drugog čina opere Rigoletto. Inače, glavna uloga upravo u ovoj operi u produkciji njujorške Metropolitan Opere obilježila je, na profesionalnom planu, početak ove godine za Željka Lučića. Aplauze sarajevske publike zaslužili su i tenor Amir Saračević te bas Ivan Šarić.

Sa koncerta Zeljka Lucica 2

Hor Opere Narodnog pozorišta izveo je i popularne Hor jevreja i Hor cigana iz Nabucca odnosno Il Trovatorea, a Horom i orkestrom Sarajevske filharmonije dirigirao je maestro Ivo Lipanović.

Sinoćnji koncert rijetka je prigoda kada je publika u Sarajevu mogla uživati u zaista vrhunskoj izvedbi jednog od najtraženijih opernih pjevača svijeta, a organizator je već za narednu godinu najavio koncert koji obećava još jedan izniman muzički ugođaj – nastup sopranistice Elene Mosuc.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo