Utorak, 22 lipnja, 2021

Željko Majstorović otkrio kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

Nemojte propustiti

Poznati bosanskohercegovački meteorolog i klimatolog Željko Majstorović u intervjuu za Oslobođenje govorio je o vremenskim prilikama koje nas očekuju u drugoj polovini mjeseca aprila, kao i za prvi maj.

– April je tipičan proljetni mjesec i srednja temperatura je za oko pet stepeni veća od martovske. Ovaj brzi porast temperature je uzrok snažnim oscilacijama vremena. Do 18. ostaje promjenjivo, treća dekada je lijepa, temperature idu naviše – kazao je Majstović i dodao da postoji velika vjerovatnoća da će i prvomajski praznici biti obasjani suncem.

Za maj se predviđa da će biti topliji od prosjeka, s manje padavina. Narod kaže: ”Aprilska je kiša blagoslov, ali majska je još bolja”.

Željko Majstorović

Majstorović kaže da u posljednje vrijeme je dosta aprila toplije od prosjeka.

– U posljednjih dvadesetak godina ima puno aprila toplijih od prosjeka. Najtopliji aprili kod nas u višegodišnjem nizu su bili 2018. i 2016. godine. Najhladniji 1997. i 1980, najveći snijeg je bio 1997. i 1973, najkišniji je bio april 2001.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Konaković o Predsjedništvu BiH: NIP će imati kandidata, očekujem da i SDP BiH predloži svog

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao je danas da će ta stranka sigurno imati kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali...

Možda vas zanima i ovo