Nedjelja, 2 travnja, 2023

Zeljković: Vlada KS nema novca da plati GRAS-ov dug EPBiH

Nemojte propustiti

Premijer Vlade KS Suad Zeljković poručio je građanima Sarajeva da neće ostati bez javnog gradskog prijevoza, bez obzira na to da li će Elektroprivreda BiH isključiti struju GRAS-u ili ne.

On je na današnjoj konferenciji za novinare istakao i kako Vlada KS, odnosno resorno ministarstvo, nema novac kojim bi se platio GRAS-ov dug prema JP EP BiH, ali da će, ukoliko se obistine najave ovog preduzeća, građani imati osiguran alternativni prijevoz.

“Vlada KS nije blagajnik da plaća tuđe račune. Javna preduzeća su dužna da vode poslove i rješavaju svoje dugove”, rekao je Zeljković. Također, on je najavio i podnošenje krivičnih prijava onog trenutka kada električna energija bude isključena javnim preduzećima.

Pećanac: Odgovarat će direktori koji su doveli do ovoga

Ministar unutrašnjih poslova Nermin Pećanac istakao je da je u toku sakupljanje izvještaja o radu kantonalnih preduzeća, te naglasio da će oni direktori koji su doveli kantonalna preduzeća u stanje propasti odgovarati.

Prema riječima ministra prostornog uređenja Zlatka Petrovića, vlasti su blizu dogovora o redovnom snabdijevanju električnom energijom preduzeća Vodovod i kanalizacija.

JP Elektroprivreda BiH jučer je najavila da će zbog dugovanja obustaviti isporuku električne nergije pojedinim kantonalnim preduzećima. Među njima je i GRAS, čija dugovanja po osnovu isporučene električne energije iznose 3,3 miliona KM.

Generalni direktor Elektroprivrede Elvedin Grabovica u obrazloženju odluke o obustavi isporuke je naveo da menadžment ovog preduzeća neće dozvoliti da zbog neodgovornosti, nestručnosti i nemara resornih kantonalnih ministarstava i uprava drugih kompanija, bude dovedeno u pitanje poslovanje JP EPBiH.

Ukoliko se nemar odgovornih za ovakvu situaciju nastavi, JP EPBiH će zbog drugih, također biti kompanija s problemom u poslovanju. S obzirom na to da će obustava isporuke električne energije biti izvršena u još aktualnoj sezoni godišnjih odmora i školskih raspusta, ovaj radikalni korak bi trebalo da bude poticaj odgovornim za ovu situaciju da probleme dugovanja javnih preduzeća hitno riješe, kazao je Grabovica.

Ilustracija (Foto:Arhiv)
Ilustracija (Foto:Arhiv)

(Indikator.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo