Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Željku Jukiću 13 godina zatvora za zločine u Prozoru

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Željka Jukića na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti u Prozoru 1993. godine.

Jukić je proglašen krivim da je učestvovao u prisilnom nestanku pet civila bošnjačke nacionalnosti, kao i zlostavljanju, pljačkanju i prisilnom premještanju stanovništva.

“Vijeće nalazi da je optuženi imao direktan umišljaj i da je želio nastanak zabranjenih posljedica. On je uporno činio zločine iako je znao da će one izazvati očaj, strah za život oštećenih i njihovih voljenih, što će u konačnici izazvati trajni odlazak civilnog bošnjačkog stavnovništva s područja općine Prozor”, kazala je Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Jukić, bivši pripadnik Brigade “Rama” Hrvatskog vijeća obrane, po dvije tačke oslobođen je za ubistvo i zlostavljanje. On se u pritvoru nalazi od kraja 2011. godine, a suđenje mu je počelo u aprilu naredne godine.

Optuženom je produžen pritvor, a na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH, prenosi BIRN – Justice Report.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žestok sukob Cece i Bosanca u “Zvezdama Granda”

– Ovo je za 6 ko kuća! Ko nije glasao? Sad ću krvi da vam se napijem – šaljivo...

Možda vas zanima i ovo