Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Zemlja sa niskom stopom kriminala: Pogledajte kako u Iranu kažnjavaju lopove (Foto)

Preporučeno

Iran je jedna od zemalja sa najnižom stopom kriminala u svijetu, čemu doprinosi i izuzetno rigorozna kaznena politika gdje se, primjerice, krađa kažnjava odsijecanjem prstiju – ukoliko se utvrdi da lopov nije krao da bi zadovoljio svoje osnovne potrebe (hrana i slično), prenosi Blic.

Isna1

Iranska studentska novinska agencija (ISNA) objavila je nekoliko fotografija na kojima je prikazano odsijecanje prstiju čovjeka koji je osuđen zbog krađe u Shirazu, na jugozapadu Irana.

Upravo se čita:  Bosanac napao komšinicu u Beču: Svaku noć ili pomjera namještaj ili ima glasan odnos sa partnerom

Na agencijskim slikama se vidi kako trojica muškaraca s maskama i kapuljačama vode osuđenika s povezom preko očiju do mašine za amputaciju. Dok mu dvojica drže ruke, treći mu stavlja šaku u mašinu.

Isna2

Organizacije za zaštitu ljudskih prava već duže vrijeme protestuju zbog ovog oblika kažnjavanja, no, kako prenosi Blic, iranski ambasador u Španiji Davud Salehi prije nekoliko godina stao je u odbranu amputacije kao oblika kažnjavanja u njegovoj zemlji:

Upravo se čita:  Novi detalji o trovanju kajmakom koji je proizvodio Srbin u Austriji: Ljudi umirali u strašnim mukama

– Naši zakoni omogućavaju amputaciju šake koja krade. Ovo Zapad ne prihvaća, ali zagovornici ljudskih prava treba da uzmu u obzir običaje, tradicije, vjeru i ekonomski razvoj – izjavio je tada Salehi.

(Bh-index)

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa...

Još vijesti za vas