Petak, 9 prosinca, 2022

Zemlja sa niskom stopom kriminala: Pogledajte kako u Iranu kažnjavaju lopove (Foto)

Nemojte propustiti

Iran je jedna od zemalja sa najnižom stopom kriminala u svijetu, čemu doprinosi i izuzetno rigorozna kaznena politika gdje se, primjerice, krađa kažnjava odsijecanjem prstiju – ukoliko se utvrdi da lopov nije krao da bi zadovoljio svoje osnovne potrebe (hrana i slično), prenosi Blic.

Isna1

Iranska studentska novinska agencija (ISNA) objavila je nekoliko fotografija na kojima je prikazano odsijecanje prstiju čovjeka koji je osuđen zbog krađe u Shirazu, na jugozapadu Irana.

Na agencijskim slikama se vidi kako trojica muškaraca s maskama i kapuljačama vode osuđenika s povezom preko očiju do mašine za amputaciju. Dok mu dvojica drže ruke, treći mu stavlja šaku u mašinu.

Isna2

Organizacije za zaštitu ljudskih prava već duže vrijeme protestuju zbog ovog oblika kažnjavanja, no, kako prenosi Blic, iranski ambasador u Španiji Davud Salehi prije nekoliko godina stao je u odbranu amputacije kao oblika kažnjavanja u njegovoj zemlji:

– Naši zakoni omogućavaju amputaciju šake koja krade. Ovo Zapad ne prihvaća, ali zagovornici ljudskih prava treba da uzmu u obzir običaje, tradicije, vjeru i ekonomski razvoj – izjavio je tada Salehi.

(Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Šta ulazak Hrvatske u Šengen donosi za državljane BiH

Kao najveći izazov ulaskom u šengensku zonu u Zagrebu se ističe borba s ilegalnim migracijama, posebno kada je riječ...

Možda vas zanima i ovo