Petak, 14 svibnja, 2021

Zemljotres jačine 3,4 stepena Richtera na granici između BiH i Crne Gore

Nemojte propustiti

U ranim jutarnjim satima zemljotres jačine 3,4 stepena prema Richterovoj skali pogodio je područje Čemernog, nedaleko od Gacka.

gackoZemljotres je registriran nešto iza 6:00 sati na samoj granici sa Crnom Gorom, potvrđeno je za portal Klix.ba u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS. Intenzitet zemljotresa u epicentru bio je pet stepeni prema Merkalijevoj skali.

Ovo područje poznato je po pojačanoj seizmičkoj aktivnosti, a od početka ove godine je registrirano nekoliko manjih zemljotresa.

Stručnjaci vjeruju da se u ovom slučaju radi o indukovanoj seizmičnosti stimulisanoj dejstvom vještačke akumulacije izgrađene za potrebe Hidroelektrane Piva, koja se nalazi u Crnoj Gori na udaljenosti od 20 kilometara od epicentralnog područja spomenutih zemljotresa.

Indukovana seizmičnost ovog dijela naše zemlje, u neposrednoj blizini hidroelektrane, bio je predmet nekoliko ispitivanja prije rata. Ipak, jačina ovih indukovanih zemljotresa do sada nije prelazila 4,2 stepena Richterove skale.

Seizmička aktivnost je u periodu nakon punjenja akumulacije intenzivirana nekoliko puta, a uzrokovana je naglim promjenama nivoa vode u akumulaciji.
(Klix)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo