Petak, 14 svibnja, 2021

Žena iz Bihaća umrla čekajući da stignu kola Hitne pomoći

Nemojte propustiti

Umija Jukić, nepokretna 81-godišnja Bišćanka, umrla je u četvrtak u bolnici nakon što je morala čekati četiri sata da Služba hitne pomoći Doma zdravlja u Bihaću pošalje ekipu. Kada je oko 12 sati prebačena u Kantonalnu bolnicu „Dr. Irfan Ljubijankić“, ljekari su je pokušali spasiti, ali je starica podlegla u 13.25 sati.

hitnaNjen sin Bahrudin Jukić (51) je ogorčen zbog, kako je kazao, neljudskog odnosa zdravstvenih radnika bihaćkog Doma zdravlja.

Nepokretna Umija je prije mjesec prebrodila upalu pluća i vratila se kući. U četvrtak oko 7.30 sati Bahrudin je majci izmjerio temperaturu od 40 stepeni, pozvao njenu sestru da bude uz nju i odmah otišao do Doma zdravlja, prvo kod dr. Zemire Koričić, koja je Umijin porodični ljekar.

– Dr. Zemira Koričić me je poslala da tražim uputnicu iz Kantonalne bolnice od pulmologa, gdje je majka ležala. Požurio sam u bolnicu, gdje sam dr. Almiri Zulić sve objasnio i dao joj posljednje nalaze. Ona je konstatirala da su nalazi loši, napisala mi je svoje mišljenje i kazala mi da odmah idem do Doma zdravlja i tražim da se majka doveze u Dom zdravlja da ne gubim vrijeme -priča Jukić.

Da je kola Hitne pomoći teško dobiti, Bahrudin se uvjerio naredna dva sata. Prema njegovim riječima, sestra na prijemnom odjelu Doma zdravlja nije prihvatila nikakvo mišljenje iz Kantonalne bolnice, a dežurni ljekar Maja Mašić nije mu željela dati vozilo Hitne pomoći. Tek od dr. Vezire Talakić dobio je uputnicu kojom je mogao koristiti kola. Nakon što je vozilo oko 12 sati stiglo po nepokretnu majku i prevezlo je u Kantonalnu bolnicu, starica je umrla.

Ogorčeni Bahrudin je obavijestio policiju i postupajućeg kantonalnog tužioca koji je naredio obdukciju tijela. Kako saznajemo, Umija Jukić umrla je od krvnog ugruška u plućima.

Dr. Azra Hasić-Ćehić, direktorica Doma zdravlja Bihać, upoznata je s ovim slučajem i tvrdi da su njeni zaposlenici postupili profesionalno.

– Nama je žao što je pacijentica podlegla, ali, vjerujte nam, nikad se nije dogodilo da kola Hitne službe nisu došla po pozivu. Osim toga, naš medicinar je svakog jutra dolazio i previjao pacijenticu zbog dekubitusa. Ovoga puta gospodin Jukić, s kojim smo stalno imali probleme jer se žalio na nas, najvjerovatnije zbog želje da majci što više pomogne, nije ni tražio kola Hitne pomoći, već uputnicu. Da je tražio, dobio bi ih odmah – rekla je Hasić-Ćehić

– Nije tačno da nisam tražio vozilo. Rekao sam dr. Maji i sestri Kurjaković zanemarite sve papire, dajte mi kola, na šta se dr. Maja okrenula i otišla – odgovorio je Bahrudin Jukić, negirajući navode iz Uprave Doma zdravlja.

(Source.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se čuvene Aleksis Karingron iz Dinastije? Evo kako ona danas izgleda

Ovako glumica izgleda 40 godina od emitovanja kultne serije u kojoj se proslavila, a svoj prepoznatljiv izgled zadržala je...

Možda vas zanima i ovo