Subota, 15 svibnja, 2021

“Žena u crvenom” ne želi biti ikona protesta u Istanbulu

Nemojte propustiti

Žena u crvenoj haljini koja je postala simbol protesta u Turskoj je Ceyda Sungur. Ona kaže da između nje i ostalih demonstranata nema razlike te da ne želi biti ikona protesta.

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Sungur kaže da joj ova slava nije ugodna te da ne želi biti ikona pokreta.

– U tom je parku bilo još mnogo ljudi koje je policija špricala suzavcem. Između mene i njih nema razlike – rekla je Ceyda, prenosi CNN.

Kada ju je policajac počeo špricati suzavcem na trgu Taksim u Istanbulu, žena u crvenoj haljini mogla se samo okrenuti i otići. Policajac koji je maskom bio zaštićen od toksičnog spreja, približio joj se i nastavio je špricati po vratu.

– Svaki građanin koji brani svoja ljudska prava, svaki student koji brani svoja akademska prava svjedočili su policijskoj brutalnosti koju sam i ja iskusila – rekla je Ceyda koja inače radi kao asistentica na Univerzitetu u Istanbulu.

Policijska upotreba suzavaca i vodenih topova u rastjerivanju protesta izazvala je najnasilnije nemire posljednjih desetljeća u Turskoj i potaknula mnoge grupe da se pridruže sve masovnijim protestima.

Tokom šest dana protesta dvije su osobe ubijene i više od 3.000 ranjeno što je narušilo ugled premijera Recepa Tayyipa Erdogana u zemlji i inostranstvu.

Erdogan je premijer više od deset godina i pobjednik tri izbora.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo