Subota, 16 listopada, 2021

Ženama treba više sna nego muškarcima

Nemojte propustiti

Žene su ujutro mrzovoljnije od muškaraca, jer im treba više sna, pokazalo je novo američko istraživanje.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Naučnici su proučavali kvalitet spavanja kod 210 osoba i otkrili da se, poslije podjednakog vremena provedenog u snu, žene ujutro ponašaju neprijateljskije i gnevnije u odnosu na muškarce.

Naučnici Univerziteta Djuk u Sjevernoj Karolini kazali su da je razlika u hormonima razlog potrebe za dužim snom kod žena.

Portal Pliva prenosi da stručnjaci ukazuju da žene više trpe duševno i tjelesno ako se ne naspavaju obzirom na to da im je potrebno više sna da bi održavale hormonsku ravnotežu.

Vodja istraživanja Edvard Suarez kaže da istraživanje sugeriše da loš san, koji se mjeri ukupnim brojem sati spavanja, vremenom provedenim u budnom stanju tokom noći i vremenom koje je osobi potrebno da utone u san, ima ozbiljnije posljedice za zdravlje žena nego muškaraca.

Istraživanje je takodje ukazalo da je kod žena loš san povezaniji s visokim nivoom psihološkog stresa, snažnijim osjećajem neprijateljstva, depresije i ljutnje.

Takodje, vjerovatnoća da žene zbog lošeg sna obole od srčanih bolesti, depresije i dobiju razne psihološke probleme je veća nego kod muškaraca.

(Tanjug)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo