Subota, 4 prosinca, 2021

Žene, pažnja! Od previše sjedenja dobićete rak!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Istraživanja pokazuju da pripadnice nježnijeg pola koje predugo tokom radnog dana sjede imaju veći rizik od tumora.

Žene u srednjim godinama koje većinu dana na poslu i kod kuće provode sjedeći imaju veći rizik od srčanih bolesti, ali i od tumora, bez obzira na to koliko vježbaju.

Do tih rezultata se došlo istraživanjem u kome je učestvovalo čak 93.000 osoba. Utvrđeno je da žene koje provode više od 11 sati dnevno sedeći imaju 12 odsto veći rizik od preuranjene smrti, kao i da se češće suočavaju s bolestima srca, kardiovaskularnim bolestima ili tumorom.

Doktor Rebeka Segvin s Kornel univerziteta u Njujorku istakla je da fizička aktivnost ne pomaže mnogo osobama koje većinu dana provode sjedeći u kancelarijama. Ona je objasnila da žene počinju da gube mišićnu masu u 35. godini, a taj se proces ubrzava ulaskom u menopauzu.

Vježbanje pomaže da se brzina tog procesa umanji, ali istraživanja pokazuju da je mnogo bitnije svakodnevno kretanje i izbegavanje predugog mirovanja na jednom mjestu u sjedećem položaju.

– Žene moraju da pronađu načina da ostanu fizički što aktivnije, dok u kancelariji treba češće da ustaju i šetaju po kancelariji, a od posla do kuće da prošetaju – istakla je dr Segvin.

(Telegraf)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo