Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Žene s većim grudima imaju veći rizik od raka dojke

Nemojte propustiti

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Forto predstavio nove mjere: Zbog pogoršane epidmiološke situacije uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije na 14 dana

Zaključkom Vlade KS je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR...

Meteorolog Sladić najavio dolazak snijega u BiH: Evo kada i gdje će padati

Nedim Sladić, meteorolog, rekao je za medije da će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna. Kako...

Potvrđene jučerašnje najave: U bh. entitetu RS pooštrene mjere!

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, zasjedao je Entitetski štab za vanredne situacije na kome su donesene nove...

Žene s većim grudima imaju više šansi da obole od raka dojke, tvrde istraživači.
Foto: IlustracijaStudija u kojoj je učestvovalo 16.000 žena otkrila je da genetske mutacije povezane sa veličinom grudi reguliraju nivo estrogena u tijelu, koji može potaknuti rast grudi, ali i tumornih stanica.

Žene koje su učestvovale u istraživanju bile su mahom Evropljanke. Naučnici su proučavali njihov genetski kod kroz milione sićušnih DNK mutacija nazvanih pojedinačni nukleotidni polimorfizmi.

Kod žena koje imaju veće grudi, naučnici su od sedam markera mutacija, koje su povezane s rastom grudi, otkrili da su od tih sedam, tri markera povezana i s rakom dojke.

Doktor Nicholas Eriksoon iz američke komanije 23andMe, koja je sprovela istraživanje, kazao je da postoji značjna veza između veličine grudi i raka te dodao da je potrebno mnogo više istraživanja kako bi se donijeli konkretni zaključci.

Veza između veličine grudi i raka dojke postoji kod žena sa bujnim poprsjem bez obzira na dob, genetske predispozicije i na to da li su rađale.

Vodeći autor studije Karin Michels kazao je da ovo otkriće ne znači da žene sa malim grudima ne mogu oboljeti i pozvao je sve pripadnice ljepšeg spola da redovno idu na screening testove.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Možda vas zanima i ovo