Subota, 19 lipnja, 2021

Žene se teže ostavljaju cigareta

Nemojte propustiti

Istraživanje provedeno na Yale University School of Medicine otkrilo je zašto se žene teže odvikavaju od pušenja nego muškarci, a odgovor je – zato što ženski mozak drugačije reagira na nikotin.

Ilustracija
Ilustracija

Kad osoba puši, broj nikotinskih receptora u mozgu (koji se vežu za nikotin i potenciraju ovisnost o njemu) se povećava.

No, znanstvenici su otkrili da je to točno samo kod muškaraca. Naime, pokazalo se da muškarci pušači imaju veći broj nikotinskih receptora od muškaraca nepušača.

Iznenađujuće je da pušačice imaju isti broj nikotinskih receptora kao muškarci nepušači.

Ovo je otkriće važno zato što su osnovni načini liječenja ovisnosti o pušenju terapije nikotinskim nadomjescima, poput žvakaćih guma i flastera s nikotinom.

Rezultati ovog istraživanja upućuju pak na to da te metode kod žena nemaju dobar učinak, već bi za njih bile korisnije “beznikotinske” terapije, poput bihevioralne terapije, raznih metoda opuštanja ili uzimanja lijekova koji ne sadrže nikotin.

(Jutarnji.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo