Četvrtak, 21 listopada, 2021

Žene u BiH ne mogu čekati još 20 godina na ostvarivanje svojih prava

Nemojte propustiti

zeneruke (1)

Na Četvrtoj svjetskoj konferenciji o ženama u Pekingu održanoj 1995. godine, svjetski lideri iskazali su svoje opredjeljenje za budućnost u kojoj su žene jednake s muškarcima.

Prije 20 godina kada se svijet okupio na jednoj od najvažnijih konferencija o ljudskim pravima žena, razorni sukobi u bivšoj Jugoslaviji usmjerili su pozornost na slučajeve silovanja i druge ratne zločine protiv civilnog stanovništva na ovom području.

Dva desetljeća kasnije, žene u Bosni i Hercegovini i dalje se suočavaju s izazovima u brojnim oblastima, prvenstveno u oblasti suzbijanja i sprječavanja rodno uvjetovanog nasilja, na tržištu rada i u političkom životu. U BiH, žene nisu zastupljene među ključnim donositeljima odluka i to se u budućnosti treba mijenjati.

Premda je pred nama još uvijek dug put u postizanju potpune ravnopravnosti, napredak u protekla dva desetljeća dokazuje trajnu vrijednost Pekinške konferencije o ženama iz 1995. godine. Danas kada obilježavamo godišnjicu ovog povijesnog događaja, jasno je, unatoč značajnom napretku i mnogo napornog rada, da nejednakosti i dalje postoje u zemljama širom svijeta.

I pored određenih pomaka u posljednjih 20 godina, dinamika je spora i neujednačena. Žene i djevojke u BiH ne mogu čekati još 20 godina na ostvarivanje svojih ljudska prava u cijelosti. Načelo ravnopravnosti spolova mora biti integrirano u logiku razvoja svih oblasti društva, ne samo kako bi se osigurala jednakost između muškaraca i žena, već i da bi razvoj uopće bio moguć.

Ova 2015. godina je odlučujuća. 20 godina nakon Pekinga kada svijet odlučuje o novom planu djelovanja, moramo razviti novu viziju koja se oslanja na prethodna iskustva i utvrđuje nove aktivnosti u borbi protiv novih i preostalih izazova. Danas na Međunarodni dan žena, pozivamo svjetske vlade i vođe da se snažnije angažiraju na pitanjima ravnopravnosti spolova.

U BiH, UN pozivaju vlasti i političke lidere da ulože dodatne napore u snažnijem angažmanu za ravnopravnost spolova, priopćeno je iz UN Women BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo