Subota, 26 studenoga, 2022

Zeničanka Amina Dilaver putuje u Tursku na liječenje

Nemojte propustiti

Zeničanka Amina Dilaver će krajem mjeseca marta otputovati u Tursku na operaciju koja joj je neophodna za normalan i sretan život.

Foto: Klix
Foto: Klix

Prema informacijama fotoreportera Reutersa Dade Ruvića, koji je ujedno i voditelj svih akcija za pomoć maloj sugrađanki Amini, uz pomoć Vlade Turske i ispunjenjem obećanja zamjenika premijera Turske Bulenta Arinca, Amina bi krajem mjeseca trebala otputovati u Tursku na operaciju, koja bi joj trebala vratiti normalan život.

Podsjetimo, zamjenik premijera Turske Bulent Arinc u Zenici je boravio prije 15 dana kada je posjetio i porodicu Dilaver. Za Aminino teško zdravstveno stanje saznao je preko Ruvića. Arinc je tom prilikom obećao pomoći porodici Dilaver, a dvije sedmice kasnije obradovala ih je informacija iz Ambasade Turske u Bosni i Hercegovini da je Arinc ispunio svoje obećanje.

“Karte su već spremne, kao i termin operacije, samo čekamo taj dan. Krenulo je jednom grčevitom borbom, ali nakon 35 dana sve se pretvorilo u bajku. Naravno, mi i dalje prikupljamo novac za postoperativne preglede i liječenje naše Amine”, rekao nam je Ruvić.

Aminin otac Mirnes zahvalan je svima koji su prepoznali važnost ove akcije.

“Zahvalan sam svim ljudima koji su pomogli ovu akciju i prepoznali njenu važnost. Ovo je veliki trenutak za nas, trenutno vršimo posljednje pripreme i nadam se da će, uz Božiju pomoć, moja mala Amina biti izliječena”, kazao je Mirnes.

Za Aminu Dilaver pokrenute su brojne akcije, a najveći odjek je napravila prva samostalna izložba humanitarnog karaktera Dade Ruvića, koji je prodajom svojih radova pomogao da se lakše prikupe novčana sredstva koja je donirao porodici Dilaver.

Aminin otac je prije otvaranja izložbe kazao da će, ukoliko ostane sredstava nakon Amininog oporavka, ona biti uplaćena drugoj porodici, kako bi što prije prebrodili situaciju kroz koju su oni prolazili proteklih mjesec dana.

Amina je prošle godine doživjela moždani udar i izljev krvi u mozak, nakon čega je hitno operisana. Daljnji nalazi su pokazali da ima malformaciju u lijevom lateralnom ventrikulu, zbog čega je izgubila sluh na jedno uho, a na drugo s aparatićem čuje oko 30 posto.

Operacija će biti izvršena na klinici Acibadem u Turskoj, a detaljnije informacije o datumu odlaska bit će poznate u narednom periodu.

(Klix)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Pucnjava i sukob između krijumčara migranata u selu Horgoš, šest osoba završilo u bolnici

Pripadnici Policijske brigade MUP-a Srbije u petak su, u okviru opsežne akcije započete ranije na sjeveru zemlje, priveli na...

Možda vas zanima i ovo