Petak, 25 lipnja, 2021

Zeničanka Željka Čičak zatočena u vlastitoj kući!

Nemojte propustiti

Zbog problema s pristupom kući Željka Čičak iz Zenice odavno je u zatočeništvu. Nevjerojatno je da njene komšije već više od godinu ne dozvoljavaju da se preko njihovih dvorišta dođe do Željkine kuće, a vlast nema nimalo razumijevanja da ovu situaciju riješi.

Već više od godinu dana traje borba Nurfada Šišića da pomogne svojoj bivšoj supruzi, kćerci i unuci da izađu iz svojevrsnog zatočeništva. U naslijeđenoj kući u mjestu Ravan živi Željka Čičak, kojoj je prije nekoliko godina dijagnosticiran tumor na dojci. Donedavno je u kući živjela njena kćerka – samohrana majka i petogodišnja djevojčica oboljela od autizma.

“Frapiran sam zbog komšiluka, kako se jedan ne može naći da kaže: ‘Evo, pustit ću te’. Znaju da je žena bolesna i da je dijete bolesno. Ogorčen sam, čak sam razmišljao da im prokopam tunel, raspitivao sam se kod rudara”, kaže Nurfad.

Naime, stepenice koje su prema njihovoj kući vodile decenijama, srušio je komšija, a i na ostalim prilazima su postavljene ograde i kapije, jer se radi o privatnim imanjima. Ni ekipa Federalne televizije nije mogla do bolesne Željke. Njihov pokušaj da sudskim putem ostvare pravo pristupa kući ostao je bezuspješan, jer je Opštinski sud Zenica u ponovljenom postupku odbio tužbu.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

U komplikovanom pravnom predmetu je utvrđeno da kuća u čijem su vlasništvu nikada nije imala legalan pristupni put. Nakon pravosnažnosti presude Željka je podnijela zahtjev opštinskom nadležnom organu za donošenjem rješenja. Njihovo mišljenje mora usvojiti Vijeće Opštine Zenica.

“Ukoliko Opštinsko vijeće podrži mišljenje službe za prostorno uređenje, onda slijede po pravosnažnosti odluke Opštinskog vijeća donošenje rješenje od strane uprave. Tim rješenjem će se konačno ustanoviti pravo u korist Čičak Željke i Šišić Katarine i nametnut će se normalno obaveza prema posjednicima nekretnine preko koje se predviđa ustanovljenje prava služnosti”, pojašnjava Indira Čaušević, šefica Odsjeka za imovinsko pravne poslove Opštine Zenica.

Ovo nije ni prvi, a ni posljednji slučaj neriješenih imovinskih – pravnih odnosa, ali je nesvakidašnji. Nedostatak ljudskosti vodi do propasti jedne porodice koja nije u mogućnosti sama riješiti problem, bez pomoći društvene zajednice.

(Federalna.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo