Petak, 18 lipnja, 2021

Ženska mreža u BiH: Problem nije samo u nasilju, problem je u tome što je moralo doći do nasilja

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Samim tim da žene predstavljaju jednu od najmnogobrojnijih marginalizovinih grupa u bh. društvu i čija prava se ne poštuju, Ženska mreža BiH izražava punu podršku građanima i građankama koji su prisiljeni da svoja prave traže na javnim protestima.

Ističu da su protesti “samo manifestacija činjenice, da politički sistem BiH i različiti nivoi vlasti služe samo političkim elitama i njegovim sljedbenicima i da je kao takav neodrživ”.

Ženske nevladine organizacije u BiH pozvale su vlasti i političke elite BiH da ne prebacuju potpunu odgovornost za ovo stanje sa sebe na demonstrante, jer problem nije samo u manifestaciji nasilja, nego u tome kako je došlo do kreiranja ovakvih društvenih okolnosti.

Pored toga, pozivaju da se adekvatno procesuira protuzakonito nasilje nad privedenim demonstrantima, govoreći da “odgovornost ne može biti na policiji nego je i dalje kod političkih elita, naročito kod kantonalnih vlasti i vlasti Federacije BiH”.

– Vlasti i političke elite BiH pozivamo i da rade na kreiranju obrazovnog sistema, koji će promovisati ljudska prava marginalizovanih grupa i nenasilje, grade jedan pravedniji socijalni i zdravstveni sistem, kako bi se svima građanima i građankama omogućio dostojanstven život – saopćila je Ženska mreža BiH.

Ženska mreža BiH osuđuje nasilje i vandalizam, kojeg su ispoljile pojedine grupe demonstranata.

– Bez obzira da li je riječ o mladima, penzionerima, trudnicama i porodiljama, o osobama sa invaliditetom, zanemarenim i prevarenim radnicima, ženama i muškarcima za sve njih BiH je postala zemlja koja im ne garantuje osnovna socijalna, ekonomska i politička prava – kažu iz Ženske mreže BiH.

Također, osuđuju i nasilje nad privedenim demonstrantima, navodeći da nasilje nikad ne može biti rješenje.

Ženska mreža BiH također poziva bh. medije i javnost da prestanu sa jednostranim predstavljanjem događaja u proteklih nekoliko dana.

– Mladići i djevojke koji su u proteklih nekoliko dana, a naročito u petak, uništavali imovinu i u našim gradovima stvorili osjećaj totalne nesigurnosti nisu nikakvi huligani i vandali, nego su proizvod bosanskohercegovačke države i društva. Ovdje se radi o djeci, braći i sestrama, komšijama, učenicima i učenicama, studentima i studenticama – onoj generaciji, kojoj su postdejtonska politika i njene političke stranke oduzele ne samo prošlost i sadašnjost, nego najvjerovatnije i budućnost – saopćeno je.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo