Subota, 4 prosinca, 2021

Žestok duel predsjednika Jevrejske zajednice BiH i generalnog sekretara Biskupske konferencije BiH: Održat ćemo misu! Ko će nam zabraniti?

Nemojte propustiti

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci i generalni sekretar Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević imali su žestok duel kod Senada Hadžifejzovića na Face televiziji

Finci: Misa se ne održava u Hrvatskoj jer Hrvatska predsjedava Evropom! Tomašević: Misa je vjerska sloboda, da molimo! Da li je misa rehabilitacija ustaša, monsinjor Tomašević? Ne,molimo za sve žrtve!

Finci:Od 80-90.000 ubijenih u Jasenovcu,Jevreja je bilo 23.000.Žao mi je što je Kardinal uvučen u ovo,prihvatio je pred penziju da se u Sarajevu organizuje misa koja je so na ranu! Zašto mu treba fleka na uspješno kardinalsko djelovanje!

Kao ona priča o kravi,daje mnogo mlijeka a onda udari kantu i prospe mlijeko! Tomašević:Kardinal se ne takmiči na izborima,ne trebaju mu glasovi,mi ćemo se sigurno moliti i to nam niko neće zabraniti!Finci:Možete se moliti u nekom drugom mjestu,na primjer mostarska katedrala je veća!

Austrija vam je zabranila,Evropa,u Hrvatskoj samo polažete cvijeće a u Sarajevu centralna misa?! Ovo nije dobro za BiH! Velečasni Tomašević,političari Džaferović,Izetbegović,Komšić kažu da je ovo ustaško,hinjsko,da se rehabilitira ustaštvo? Tomašević:Oni su sljedbenici ideologije komunizma! Koliko to Hrvata ima u Sarajevu,i šta mi to možemo rehabilitirati?

Finci:Postoji utakmica između Blajburga i Jasenovca,cilj je da se smanji broj žrtava u Jasenovcu a poveća broj u Blajburgu! Nije svaka žrtva ista! Tomašević:mi molimo za žrtve,za grešnike i one koji ne vjeruju u Krista! Nikoga ne želimo provocirati! Ovo se dogodilo jer su biskupi odredili Kardinala da predvodi misu u Blajburgu,kako ne možemo putovati,on se moli u matičnoj crkvi!

Finci:Nije,nego vam ne daju Austrijanci! Tomašević:Vi nam želite zabraniti da molimo! Finci:Zašto to radite u Sarajevu? Tomašević: Zašto ne bi smo u Sarajevu? Finci:Ustaška vlast je uzela sve jevrejsko i srpsko! Tomašević:A ne smeta Vam koliko su Vam komunisti uzeli? Finci: Nismo se dogovorili. Ovo je za Sarajevo i BiH štetno,dižu se tenzije među grupama!

Kada se molite Bogu,možete i u sebi! Tomašević:Oni koji osuđuju žele da nas vrate 60 godina nazad! Finci:Misa kvari imidž Sarajeva,ne treba sredstvima prinude sprječavati,već predomišljanjem Crkve da li to treba! Tomašević:Po čemu je to ustaštvo,ni koji osuđuju,oni samo viču! Kardinal Puljić vam je bio dobar a sada ne valja?! Finci:Ima vremena da se promjeni,možda će svanuti pametniji…Sarajevo je preživjelo svašta,tako će preživjeti i ovu misu.

Kompletan duel možete pogledati u nastavku:

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo