Četvrtak, 23 rujna, 2021

Žestok odgovor na Ljubićevu tvrdnju da bošnjačka politika dominacije nad Hrvatima vodi podjeli BiH

Nemojte propustiti

Bošnjačka polititika dominacije nad Hrvatima posljedično vodi ka podjeli Bosne i Hercegovine, kaže u intervjuu za Večernji list predsjednik nevladine organizacije odnosno Glavnog vijeća tzv.HNS Božo Ljubić. Ovu Ljubićevu tvrdnju za Vijesti.ba kometarisali su predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić i predsjednik političkog savjeta GS-a Emir Suljagić.

To je godinama politika prebacivanja težišta na drugoga i korištenja benefita koje nudi država koju se na svaki način kudi i omalovažava, ističe Jerlagić.

“Ja bih postavio kontra pitanje gospodinu Ljubiću. Da li je majorizacija ako narod koha ima 17 posto u Bosni i Hercegovini upravlja sa više od 33 posto pozicija i resursa u državi Bosni i Hercegovini, da upravlja sa finansijama na nivou Federacije i Bosne i Hercegovine već decenijama, da li je majorizacija kada predstavnici vlasti iz tog naroda veličaju ratne zločince koji su vršili ratne zločine nad bošnjačkim narodom koji ih po njegovoj priči tobože majorizira, i da li je majorizacija kad isti ti predstavnici ne dopuštaju Srbima u HNK konstitutivnost, šta bi oni trebali da kažu”, rekao je Jerlagić za Vijesti.ba

Dodao je da HDZ i tzv. HNS vode agresivnu politiku kako bi sačuvao postojeće privilegije.

“To je njihova pregovaračka pozicija jer uopće ne žele da stoje na realnim osnovama nego uvijek traže još više kako bi sačuvali postojeće, i to je politika koju gledamo već godinama kada je riječ o tobožnjoj ugroženosti Hrvata”, dodao je Jerlagić.

Predsjednik političkog savjeta GS-a Emir Suljagić ističe da ne postoji nikakva majorizacija.

“To je dimna zavjesa za uspostavljanje aprthejda, jer po njima muslimani ne mogu biti građani, nego isključivo muslimani”, kaže Suljagić za Vijesti.ba.

Dodaje da je Ljubić samo jedan od glasnogovornika Zagreba koji nikad nije prestao da sanja o Banovini.

Suljagić ipak smatra da je veći problem od tog, kako navodi, provincijskog rasizma iz Zagreba, to što odnedavno neka evropske vlade, u ovom konkretnom slučaju Austrijska, i to od ulaska u vlast, kako Suljagić kaže nacističkog FPO, počinje da mijenja stav o cjelovitosti Bosne i Hercegovine i zagovara različitu vrijednost glasa.

On je kazao da odgovor zašto HDZ za 118 hiljada glasova drži cijelu državu kao taoca, treba potražiti kod koalicionih i strateških partnera Dragana Čovića.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Novalić: Krajnje je vrijeme da minimalna plata bude 700KM

- Očekujem da će Dom naroda Parlamenta FBiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće...

Možda vas zanima i ovo