Četvrtak, 25 travnja, 2024

Žestok okršaj pred kamerama: Mektić kontra Stevandića – „Zašto nije dozvoljeno da postavimo pitanje Draganu Čoviću nakon govora u Narodnoj skupštini…“

Preporučeno

Donosimo dijelove burne rasprave u emisiji U fokusu OBN televizije.

U emisiji U fokusu na OBN televiziji gostovali su SDS-ov parlamentarac Dragan Mektić, lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Edin Ramić iz SDA.

U početku emisije bilo je govora o negiranju genocida, te nametnutom zakonu bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka koji zabranjuje negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca. Ramić je podsjetio da lider SNSD-a Milorad Dodik povratnike Bošnjake u Podrinje nazivao okupatorima. Stevandić je optužio lidera SDA Bakira Izetbegovića da je cijeli jedan narod nazvao genocidašima, a nakon pitanja voditelja zbog čega SNSD i partije na vlasti nisu oko prijedloga zakona koji je upućen u zakonsku proceduru uključili i opoziciju, Stevandić je kazao kako se zbog toga izvinjava.

Mektić je kazao da Milorad Dodik spašava svoju kožu kod međunarodnih zvaničnika s ovim prijedlogom zakona, što je Stevandić negirao. Mektić je dodao i da opozicija neće biti za SNSD-ov zakon, te upozorio da Stevandić ne želi da kaže kako je sve što se radi potezom vlasti u Republici Srpskoj oko ovog zakona je da se nakon šest mjeseci političari iz RS-a vrate u državni parlament kao da se ništa nije dogodilo. Stevandić je kazao da se u pola BiH ne poštuje Inzkov zakon, te je kazao da je Ramić to potvrdio, što je Ramić demantirao, napravivši komparaciju i upitavši Stevandića šta bi značilo to kad bi Kanton Sarajevo stavio van snage neki zakon koji je usvojen u RS-u. Mektić je upozorio kako to što govori Stevandić nije istina, te kazao da je vladajuća koalicija iz SNSD-a dolazila u institucije BiH i donosila zakone, te kako vlast u Banjoj Luci u kojoj je i Stevandićeva stranka obmanjuje javnost i manipulira narodom.

Upravo se čita:  Dodik iz Rusije poručuje: Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja. Mi ne želimo da sa Bošnjacima dijelimo vazduh

Stevandić je kazao da niko po Inzkovom zakonu u RS-u neće biti uhapšen, a na upit Mektića šta će biti kad se raspiše potjernica, Stevandić nije izravno odgovorio.

Stevandić je najavio nastavak prijenosa nadležnosti sa države na entitet Republika Srpska, a Ramić uzvratio kako će se na takve zakone uložiti žalbe nadležnim institucijama.

Upravo se čita:  Vučić iz New Yorka: "Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava"

Mektić je iznio niz optužbi na račun Milorada Dodika, kazavši kako je dobro što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Dodiku rekao da se vrate u državne institucije, te upozorio kako svi znaju kakav je kriminal počinjen u Republici Srpskoj, a za Stevandića je kazao da je slao drugačije poruke od SNSD-a te kako je bio na korak da bude izbačen iz te koalicije.

Upravo se čita:  Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se nastavlja nakon prekida 4. marta

Mektić je govorio o izbornom kriminalu vladajuće koalicije u RS-u, upitao Stevandića zna li koliko je Sanja Vulić imala glasova na ponovoljenim izborima, upitavši gdje je nestalo 17 hiljada glasova.

„Nisu omogućili u Narodnoj skupštini da Dragan Čović odgovori na pitanja zašto u kantonima sa hrvatskom većinom Srbi nisu konstitutivni narod“, kazao je Mektić.

O IZBORU KOMŠIĆA I IVANIĆA

Stevandić je kazao kako je Komšić izabran glasovima Bošnjaka i uz pomoć manipulacija, a Ramić ga je upitao je li Mladen Ivanić izabran glasovima drugih naroda i zbog čega se Stevandić tada nije bunio.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Video šokirao region: Majka snimala na TikToku kako tuče bebu, policija je pronašla i privela

Društvenim mrežama se proširio snimak na kojem se vidi kako žena tuče uplakanu bebu. Policija je odmah reagovala i...

Još vijesti za vas