Četvrtak, 25 travnja, 2024

Žestoka poruka Dodika američkom ambasadoru: Lažete da BiH ima imovinu!

Autor:N1

Preporučeno

“Kad se već nepotrebno miješate u unutrašnje stvari BiH, onda bar poštujte njen Ustav. Očigledno, to za Vas ne postoji…”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se obratio pismom u kojem je uputio “odgovor” američkom ambasadoru Michaelu Murphyju, piše N1.

Dodik se na početku obrušio na američkog ambasadora i nazvao ga “prepotentnim spekulatnom”.

“Danas pokušava da glumi nekoga velikog i misli da i dalje živi u vremenu kada je karijeru gradio servilnim podaništvom. Nije primijetio da se vrijeme promijenilo i da je i on nakupio više godina. Gospodine Marfi, ne postoji vlada BiH. Zašto lažete kada Savjet ministara BiH nazivate vladom. BiH nema vladu i Vi svojom lažnom tvrdnjom hoćete tako nešto da uspostavite. Ali to se ne tiče Vas. To je riješio Ustav BiH”, kazao je Dodik.

Kazao je da samo ovakva BiH “može biti njegovo utočište”.

Upravo se čita:  Vučić iz New Yorka: "Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava"

“Kad se već nepotrebno miješate u unutrašnje stvari BiH, onda bar poštujte njen Ustav. Očigledno, to za Vas ne postoji. Imate svoju lažnu agendu i hoćete svoj lažni pristup da pretvorite u pravila. Volite kad držite predavanja drugima. Samo ovakva BiH može da bude Vaše utočište, inače da je iole ozbiljna zemlja, davno bi Vam dala do znanja da ste pretjerali i da je najbolje da Vaše pregalaštvo nastavite tamo odakle ste došli”.

“Ko ste uopšte Vi da govorite o imovini i to još da to tumačite. Pitanje imovine je riješio Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Samo spekulanti kao Vi mogli su da kreiraju da to može biti predmet visokog predstavnika, a i sami znate da to nije, jer je Vaša zemlja garant Dejtonskog sporazuma. Nije li apsurd da upravo Vi pričate o državnoj imovini, a dolazite iz zemlje u kojoj imovina pripada saveznim držama, njih 50, a i zemljište distrikta Vašington, gdje je sjedište državnih institucija, ustupljeno je sporazumom saveznih država koje graniče s njim. I da li je i to laž, kao što vi lažete da BiH ima imovinu”, poručio je Dodik.

Upravo se čita:  Dodik ponovo prijeti raspadom BiH: Razlaz je jedina opcija, vrijeme je da krene svako svojim putem. Bošnjaci su već krenuli

Potom se ponovo pozvao na Dejtonski sporazum.

“U Dejtonskom sporazumu jasno piše, slovom, a ne nekakvim duhom koji vi namećete, da je imovina vlasništvo Republike Srpske i Federacije BiH. I to se neće promijeniti bez obzira na to šta Vi sa svojim lažnim visokim predstavnikom i stranim sudijama u Ustavnom sudu pokušali uraditi. Vidim, opet pričate i o korupciji. Pokišavate nama izabranim političarima da držite lekcije o tome, a Vaša vlada ovdje ubaci 80 miliona dolara raznim protuvama koje zovete nevladinim organizacijama da šire Vaše vrijednosti, a koje nisu u interesu ovog naroda”.

Upravo se čita:  Dodik i Nešić otputovali u Rusiju: Podijelili fotografiju iz aviona, digli tri prsta

Dodik je za kraj poručio da Murphyju neće čestitati Novu godinu.

“I to vi ne nazivate korupcijom i za vas je normalno da otvoreno finansirate razne podanike koji onda lažu, izmišljaju priče o kriminalu ovdje. Zašto ne objavite javno imena tih kojima su ta sredstva uplaćena pa da se može provjeriti da li su oporezovana. Budite sigurni da ćemo mi to ovdje provjeriti. Upoznao sam mnoge američke ambasadore koji su bili ovdje. Svi su oni bivši, kao što ćete i Vi biti bivši. Ukoliko odlučite da mi odgovorite, imaći još mnogo toga da Vam kažem. Nemojte ovo smatrati novogodišnjom čestitkom, jer Vama neću ništa čestitati”.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka...

Još vijesti za vas