Četvrtak, 24 lipnja, 2021

Zijad Mutap saznao odluku Ustavnog suda BiH: Alisin otac ostaje u pritvoru

Nemojte propustiti

Njegovi advokati apelaciju su uputili 18. februara, žaleći se između ostalog na odluku o određivanju pritvora.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom se odbija kao neosnovana apelacija Zijada Mutapa, oca Alise Mutap, osumnjičenog u predmetu “Dženan Memić” za sakrivanje dokaza.

Mutap je uhapšen prije nekoliko mjeseci i nalazi se u pritvoru, po prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje vodi istragu.

Njegovi advokati apelaciju su uputili 18. februara, žaleći se između ostalog na odluku o određivanju pritvora.

Između ostalog, navedeno je da apelantova obrana je navela da smatra prijedlog neosnovanim i proceduralno neispravnim. Istaknuto je da prijedlog ne sadrži dispozitiv za koja djela se apelant tereti, kao i da postoji razlika u osnovama sumnje koji su priopćeni apelantu prilikom ispitivanja u odnosu na one iz naredbe za pretres, te one iznesene u prijedlogu za određivanje pritvora. Obrana je istakla da se nije u mogućnosti izjasniti o osnovanoj sumnji, budući da im nisu dostavljeni dokazi. Pored toga, istaknuto je da ne postoje ni posebni razlozi iz člana 132.stav 1. tačka b) i d) ZKP BiH.

Dalje, u žalbi se navodi da navodi njegove obrana ni sa ročišta za određivanje pritvora ni iz žalbe nisu stvarno razmotreni.

No, Ustavni sud BiH odluci navodi:

“Ustavni sud zaključuje da ne postoji kršenje člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stav 3. Europske konvencije kada je sud u postupku određivanja pritvora utvrdio da postoje razlozi koji opravdavaju određivanja pritvora apelantu i kada je za taj svoj zaključak dao jasno obrazloženje, kako u pogledu postojanja osnovane sumnje, tako i u pogledu postojanja posebnih razloga za određivanje pritvora iz člana 132. stav 1. tač. b) i d) ZKP BiH. 68.

Ustavni sud, također, zaključuje da ne postoji kršenje člana 5. stav 4. Europske konvencije budući da nije utvrdio da je apelantu uskraćena mogućnost djelotvornog osporavanja stavova Tužiteljstva koji su bitni za produženje pritvora”

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Vlade susjedne države: Besplatan PCR test za sve turiste koji dođu u Crnu Goru

Testiranje PCR potrebno je zakazati najmanje 72h prije povratka turiste u svoju zemlju, navode iz MEK, uz apel hotelijerima...

Možda vas zanima i ovo