Utorak, 18 svibnja, 2021

Zijad Turković vrijeđao tužioca Olega Čavku: “Ptica mrska, odvratna…”

Nemojte propustiti

U nastavku suđenja Zijadu Turkoviću i ostalima danas su svoje iskaze u Sudu BiH dali svjedoci odbrane optuženog Nijaza Zubana.

turkovic objasnjava

Svjedoci su zaposleni na Aerodromu Sarajevo, a dali su izjave na okolnosti pljačke 2,5 miliona maraka.

Svjedok Rusmir Beganović, koji je u vrijeme pljačke radio kao skladištar u “Kargo” centru, rekao je da mu je nekada Zuban bio šef.

Ispričao je još da je 5. decembra 2007. godine, kada se pljačka dogodila, otišao kupiti cigarete, a kada se vratio pošiljka je bila unutra i čekao je da se otvore vrata.

Beganović kaže da je na otvaranje vrata čekao i Zuban te još nekoliko osoba.

Kasnije su, prema njegovim riječima, upali pljačkaši, koje je svjedok gledao iz uvoznog dijela “Kargo” centra.

Mensur Bašić, koji je u “Kargu” vođa smjene, je rekao da su iz automobila izašle četiri maskirane i naoružane osobe te da je jedan od njih ostao kod automobila, a jedan je tražio šefa.

– Ne znam na kojeg je šefa mislio. Dvojica su krenula prema izvoznom dijelu. Šef je sišao sa sprata i išao je ispred jednog maskiranog pod prijetnjom oružjem, te je ušao u izvozni dio – naveo je Bašić.

Svjedok Mirsad Halilović je bio u izvoznom dijelu “Karga” kada je čuo da u prostor ulazi u vozilo, počela je neka graja i neko je dozivao šefa, ali nije vidio ko.

– Dvije osobe u crnim uniformama sa natpisima “Policija” su prišle ulaznim vratima izlaznog djela. Jedan od njih je uzeo katanac i vrlo kratko ga otvarao. Moj zaključak je da je imao ključ. Počeo je gurati pokretna vrata, a pošto sam na prvi mah mislio da se zaista radi o policiji, rekao sam da se vrata guraju sa druge strane. Jedan od njih je prišao dvojici graničnih policajaca, dok je drugi prišao kolicima sa pošiljkom i počeo nasilno trgati. Govorio je: “Reći ćete gdje je droga, gdje ste sakrili drogu”. U tom trenutku je ušao Nijaz Zuban u pratnji još jednog maskiranog muškarca, dok su dvojica koji su ranije ušli uzeli vreće sa novcem. Granični policajci za to vrijeme su ležali. Ne sjećam se da li su prema meni uperili oružje ili mi naređivali da legnem – istakao je Halilović.

Osim njih, iskaze na današnjem ročištu su dali i šef Odjela za zaštitu na Aerodromu Kemal Dedić te vještak Irhad Kos.

Za naredno ročište planirano je saslušanje Zubana i svjedoka odbrane optuženog Muamera Zahitovića.

Turković je zbog dobacivanja udaljen iz sudnice, a predsjedavajući Vijeća Izo Tankić je obrazložio da u sudnici nema vrijeđanja.

Prilikom izvođenja iz sudnice, Turković je nastavio vrijeđati tužioca Olega Čavku.

– Ptica mrska, odvratna. Njemu to odgovara, vidiš da se smije. Uvijek budalu možete napraviti od mene i udaljiti me – govorio je Turković, koji je dobacivao i tužioci Diani Kajmaković.

Ispitaj ga ti bona, šta dobacuješ njemu, rekao je Turković tužiocu prilikom izvođenja, te je naveo da je ona umiješana u pljačku “Kargo” centra.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. juni.

(Glas Srpske)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ivanić izvrijeđao Dodika: Izvinjavam se na rječniku, ali sa njim ne može drugačije, … To je već slučaj za medicinu

-Nema nijedne odluke koju sam ja donio, a tiče se vježbe na Manjači. Da postoji, ne sumnjam da bi...

Možda vas zanima i ovo