Petak, 18 lipnja, 2021

Zijad u Danskoj čuo za problem Goražda pa ga riješio telefonskim pozivom

Nemojte propustiti

Epidemiološka situacija na području BPK Goražde trenutno je stabilna. 129 osoba je u izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom, a od tog broja četiri osobe su pozitivne na korona virus.

Kantonalnom štabu Civilne zaštite Zijad Ćurović iz Goražda ustupio je privatnu kuću u ulici Omera Vrane, za potrebe primarnog izolatorija.

– Kada sam od svog brata saznao da postoji problem s izolatorijem koji mora fizički biti odvojen od Kantonalne bolnice, odmah sam ponudio svoj objekat na korištenje, da ga urede prema propisima medicinske struke i drago mi je da je KŠ CZ to prihvatio. To je najmanje što mogu učiniti za svoj grad“ – poručio je Ćurović koji trenutno živi u Danskoj.

Danas su ovaj prostor obišli predstavnici Kantonalnog štaba i Vlade BPK Goražde, a istaknuto je da će izolatorij imatidovoljan broj soba za potrebe primarnog izolatorija.

“U pitanju su dva sprata i prizemlje koje će se koristiti kao ambulantni dio, a na dva sprata će biti kapacitet dva kreveta u jednoj sobi, koje imaju sve uslove od televizije do zasebnih kupatila. Kapacitet je petnaest pacijenata ukoliko se ukaže potreba, a moram reći da ćemo drugi sprat dati odmah na opremanje sa onim stvarima koje trenutno nedostaju. Prvi sprat je potpuno uslovan, bit će ubačeni bolnički kreveti i on je praktično spreman za pacijente ukoliko se ukaže potreba za izolacijom”, kazala je Edita Velić, komandant Kantonalnog štaba.

Pojasnila je da Kantonalna bolnica neće biti korištena kao izolatorij.

Foto: Vlada BPK

“U dio koji je bio određen privremeno do sada je primiljena jedna osoba koja je trebala biti smještena i ovim putem želim da kažem da bolnica neće biti izolatorij kako se to špekuliralo, niti je ikad bila izolatorij. Primarni izloatorij je kuća našeg sugrađanina, ukoliko bude potrebe za većim kapacitetom koristit će se prostor Srednje tehničke škole “Hasib Hadžović”, koji je već određen u slučaju da se pojavi veći broj pacijenata. Ja se nadam da neće biti potrebe za smještanjem pacijenata u izolatorij, međutim mi moramo biti spremni na sve i radimo na tome kako bi smo osigurali uslove u kojim ćemo moći odgovoriti ukoliko bude bilo potrebe”, poručila je Velić.

Epidemiološka situacija na području BPK Goražde trenutno je stabilna. 129 osoba je u izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom, a od tog broja četiri osobe su pozitivne na korona virus.

“Generalna slika u BPK Goražde je da smo mi pronašli klastere koji se u ovom trenutku ne šire dalje. Radimo sve na suzbijanju i zaštiti građana od daljeg širenja. U ovom trenutku situacija je zadovoljavajuća, građani se pridržavaju naredbi i mjera”, kaže Velić.

Foto: Vlada BPK

Pozivu za podršku institucijama u borbi protiv širenja koronavirusa odazvali su se i brojni privrednici.

“Ova situacija je ujedinila sve nas u BPK Goražde. Firma “Prevent” već uveliko radi na proizvodnji zaštitne opreme za potrebe tržišta cijele BiH, a ne samo BPK Goražde. Kompanije “Emka-Bosnia” i “Jusri”, počinju proizvodnju vizira kao jedan dio zaštitne opreme. I drugi privredni subjekti shvatili su ozbiljnost situacije, ponudili su se Vladi BPK Goražde i Kantonalnom štabu ciivilne zaštite i mi ćemo već sljedeće sedmice imati specijalistu infektologa koji će se staviti na raspolaganje Kantonalnoj bolnici, tako da ćemo rješiti ovu situaciju, kada je u pitanju medicinski kadar”, kaže Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo