Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

Zima se još ne predaje, meteorolozi tvrde: Sljedeće sedmice stiže nam snijeg i ledeni talas s Arktika

Nemojte propustiti

Prema prognozama meteorologa, ledeni talas počet će rano u utorak u istočnim dijelovima Sjevernog Atlantika. Proširit će se kroz Veliku Britaniju, Irsku i Francusku, a u srijedu ujutro, 5. februara, dolazi do Balkana.

Jutros je u našoj zemlji bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Nešto manje oblačnosti bilo je u sjevernim područjima. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne ponegdje u Hercegovini je moguća slaba kiša. Vjetar slab do umjeren, na momente i pojačan južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna od 7 do 13, na jugu do 15 stupnjeva.

Stranica Severe Weather za početak februara najavila je dolazak ledenog arktičkog talasa iznad dobrog dijela Europe, uključujući i našu regiju.

Prvo, kako su najavili, naše će područje zadesiti iznimno toplo vrijeme koje će zamijeniti ledeni arktički talas.

Foto: Severe Weather

Objavili su ECMWF i GFS modele koji najavljuju ledeni talas prvo iznad zapadne i centralne Europe, a onda i iznad Balkana, Mediterana, te Sjevera Afrike.

Talas će, dakako, donijeti i snijeg.

Ledeni talas počet će rano u utorak u istočnim dijelovima Sjevernog Atlantika. Proširit će se kroz Veliku Britaniju, Irsku i Francusku, a u srijedu ujutro, 5. februara, dolazi do Balkana.

Kako su najavili, velike sniježne padavine pokrit će Alpe, a možda i zapadni Balkan; snijeg se očekuje i u Njemačkoj, Francuskoj, Češkoj i Poljskoj.

“Što će se dogoditi u drugom dijelu sedmice još ne znamo, ali postoje šanse za veliku hladnoću na istoku Europe, no za tu preciznu prognozu morat ćemo sačekati još koji dan”, piše meteorolog Marko Korošec.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo