Zimsko računanje vremena počinje 27. oktobra: Kako pomjeranje sata utječe a naš organizam | | Bh-index

Zimsko računanje vremena počinje 27. oktobra: Kako pomjeranje sata utječe a naš organizam

Zdravlje    Datum: 25.10.2019.    
Autor: Redakcija


Zimsko računanje vremena počinje 27. oktobra 2019. godine pomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad te će vrijeme u 3:00 sata biti računato kao 2:00 sata.

Zakonom o računanju vremena propisano je da ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u oktobru, tako što se kazaljke na satovima pomjeraju za 60 minuta unazad. Međutim, jeste li se kada zapitali kako to utječe na naš organizam?

Gubljenje tih 60 minuta popodnevne svjetlosti nakon vraćanja sata na standardno, zimsko vrijeme može biti okidač za mentalne bolesti, uključujući i bipolarni poremećaj i sezonski afektivni poremećaj, poznatiji kao zimska depresija.

Jedna danska studija utvrdila je da se procenat oboljelih od depresije povećava za 11 odsto nakon pomjeranja sata na zimsko računanje vremena.

Iako poremećaj bio ritma može imati ozbiljne efekte po zdravlje, većina studija otkriva da projmene u raspoloženju nastupaju tek u danima nakon pomjeranja sata.

Međutim, za razliku od ljetnog računanja vremena kada je zbog pomjeranja sata unaprijed veća vjerovatnoća za povećan broj srčanih udara, zimska promjena ima dobre efekte po zdravlje.

Dobijanjem jednog sata više za spavanje, stopa srčanih udara se smanjuje, ali i broj saobraćajnih nesreća.

Kako biste se što prije navikli na zimsko računanje vremena, savjet stručnjaka je da navijete sat i ustanete ranije nego inače kako biste što duže funkcionisali na dnevnom svjetlu, prenosi “Telegraf“.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.