Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Žiranti iz BiH traže zaštitu u Briselu

Nemojte propustiti

Udruženje za zaštitu žiranata BiH zatražiće pomoć u rješavanju problema prevarenih žiranata u Evropskoj komisiji i EU, rekao je danas predsjednik Udruženja Jovica Cvjetković.

“Očekujem da se riješe svi slučajevi prevarenih žiranata. Stopiraće se naplate od žiranata čiji su potpisi zloupotrijebljeni, ili od onih ljudi koji su pod prisilom poslodavca morali za njega da podignu kredit. Ovdje, nažalost, to ne možemo riješiti, ali ćemo riješiti u inostranstvu”, rekao je Cvjetković novinarima u Šamcu.

Cvjetković kaže da su u Udruženju zadovoljni dosadašnjim radom, jer su uspjeli da stopiraju odobrenje kredita onako kako se radilo ranije – nevalidnim dužnicima i na prevarantski način.

“Nezadovoljni smo radom pravosuđa u BiH. Kako je moguće da jedan poslodavac na ime svojih radnika podigne na stotine kredita? Sav aranžman oko odobravanja kredita je sklopljen između tog poslodavca i direktora banaka. Kako je moguće da oni nisu krivi i da su amnestirani?”, pita Cvjetković.

Cvjetković navodi da se brojka od 250.000 ojađenih žiranata, koliko ih je bilo prije četiri godine kada je osnovano Udruženje, povećava i da je to posljedica pogrešnog odobravanja kredita od 2008. godine.

On je istakao da je u proteklom periodu Udruženje uspjelo da oslobodi veliki broj žiranata plaćanja tuđih kredita.

“Ima dosta i presuda, rješenja u korist žiranata koji su znali na koji način da postupaju i obratili se nama. Poručujem žirantima da odmah po dobijanju rješenja obavezno odreaguju, jave se nama za savjet ili advokatu. Pomogli smo svima koji su nam se obratili”, kaže Cvjetković.

ziranti-1

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo