Utorak, 27 srpnja, 2021

Živinice, Visoko, Tuzla, Ilijaš i Sarajevo jutros gradovi sa najzagađenijim zrakom

Nemojte propustiti

Zrak u bosanskohercegovačkim gradovima od jutros je ponovo zagađen. Pa tako, prema podacima s mjernih stanica u devet sati, pogoršan je kvalitet zraka u većini gradova, a najzagađeniji je jutros u Živinicama, gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 254 i vrlo je nezdrav za stanovništvo.

– Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva!

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani – upozoravaju iz Eko akcije.

Zrak najzagađeniji u Živinicama, Foto: Eko akcija

Osim Živinica zrak je nezdrav u Visokom (195), zatim u Tuzli (198), Sarajevu (187) i Ilijašu gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 184.

– Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.
Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali – upozorili su iz Eko akcije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo