Utorak, 18 svibnja, 2021

Živka Budimira u zatvoru prisiljavali da se skida gol

Nemojte propustiti

Istražna parlamentarna Komisija zadužena ispitati dostojnost predsjednika FBiH Živka Budimira jučer, nakon saslušanja Budimirovog advokata Ragiba Hadžića, nije privela svoj rad kraju kako je ranije bilo najavljeno niti je usvojila zaključke prema Parlamentu.

Mostarski zatvor "Ćelovina"
Mostarski zatvor “Ćelovina”

Nakon prethodnog saslušanja potpredsjednika Federacije Svetozara Pudarića i Mirsada Kebe, te federalnog ministra pravosuđa Zorana Mikulića, jučer je saslušan i Budimirov advokat.

Sjednicu Komisije su ubrzo nakon početka napustili Željko Asić (SPP) i Irfan Ajanović (SDA) koji su sa Ivicom Jurčičem (Narodna stranka Radom za boljitak) bili preglasani na prvoj tački dnevnog reda. Naime, drugi članovi Komisije željeli su usvojiti zaključke bez da saslušaju šta Živko Budimir ima za reći.

Nakon napuštanja sjednice, Asić je kazao kako vjeruje u apsolutnu nevinost predsjednika Federacije te da je uhapšen samo zbog rekonstrukcije Vlade FBiH. Dodao je da, iako se pred Komisijom pojavio Ragib Hadžić, druga strana može biti samo Budimir, a ne njegov advokat. Članovi Komisije uputili su jučer nekoliko pitanja posredstvom Hadžića Budimiru na koja će morati odgovoriti do ponedjeljka.

“Kolege iz Komisije unaprijed su dobili zadaću da se donese odluka da je predsjednik FBiH nedostojan kako bi se išlo na njegovu smjenu i napravila rekonstrukcija”, kazao je Asić.

Nasir Beganović (SBB) Asićevo i Ajanovićevo ponašanje ocijenio je krajnje neodgovornim. Dodao je da će iduća sjednica Komisije biti održana u utorak ili srijedu, nakon što im budu predočeni Budimirovi odgovori.

Među nekim od pitanja predsjedniku FBiH, kazao je Ragib Hadžić, jesu smatra li Budimir da je prekršio neke od odredbi Zakona o pomilovanju, smatra li da je u vršenju svoje funkcije postupao shodno sa svečanom izjavom koju je dao prilikom preuzimanja funkcije.

– Upućeno mu je i pitanje da li je na njega odranije vršen pritisak u vezi sa izmjenama vlasti i da li mu je tom prilikom stavljeno da znanja da će biti kazneno gonjen i uhapšen i prije nego je uhapšen. Jedno od pitanja je i smatra li da treba prenijeti dio predsjednikovih ovlasti na nekog od potpredsjednika. Danas sam čuo mišljenja određenih članova Komisije kako oni već smatraju da sa moralnim dignitetom Budimira nešto nije u redu i prije nego je i saslušan. Zbog toga sam ih zamolio da se odrede prema svojoj savjesti, kazao je Hadžić.

Ivica Jurčić kazao je da su članovi Komisije jučer ostali šokirani nakon što su konstatovali da su Budimirovi prethodnici izvršili daleko više pomilovanja od njega.

– U izlaganju advokata Hadžića svima nam je zaparao uši detalj da je tokom vršenja rutinskog pretresa zatvorske ćelije predsjednik Budimir prisiljavan skinuti se gol, kazao je Jurčić.

(Dnevni list)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo