Subota, 16 listopada, 2021

“Život protiv smrti”, knjiga preživjelog Srebreničana

Nemojte propustiti

''Bijela knjiga Kadira Habibovića''1

”Bijela knjiga Kadira Habibovića” naziv je projekta kojeg je danas u Sarajevu predstavio bh. filmski autor i fotograf Šahin Šišić. Riječ je o video materijalu koji govori knjizi preživjelog Srebreničanina.

Šišićev projekt predstavlja i najavu skorog izlaska iz štampe knjige ”Život protiv smrti”.

Šišić je pojasnio da je prije više od godinu dana dobio knjigu, neizdatu, koju je pisao Kadir Habibović, preživjeli Srebreničanin u kojoj je detaljno opisao svoju sudbinu od trenutka kada je ranjen i kada se sa svojom porodicom predao holandskom bataljonu unutar zaštićene zone UN-a, pa sve do zarobljavanja, bijega pred strijeljanje i dugog puta kroz bosanske planine, klisure, rijeke do slobodnih teritorija pod kontrolom tadašnje bosanske vojske.

– Habibovićeva knjiga je autentičan i istinit rukopis koje svjedoči o vremenu genocida koji se dogodio u Bosni 1995. godini, ali i ljudskoj borbi za preživljavanjem i životom – rekao je Šišić.

Dodao je da je Habibović knjigu pisao ”običnim” jezikom te da se radi o radniku, utovarivaču boksita, ali da knjiga ima izuzetnu snagu i veoma složenu, i tešku priču.

Precizirao je da projekt ”Bijela knjiga Kadira Habibovića” predstavlja video materijal, odnosno reakcije ljudi na čitanje knjige.

Osim tog projekta Šišić je, prema knjizi, napisao i scenario za dugi igrani film, ali ideja za snimanje filma je tek u razvoju, dodao je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo