Utorak, 22 lipnja, 2021

Životna priča Vasilije i Neđe: Šest i po decenija sreće i sloge

Nemojte propustiti

Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Vasiljka i Neđo Janjić iz sela Bančića, nadomak Ljubinja, imaju po 87 godina, a nedavno su proslavili i 65 godina braka i to, kako kažu, gozbom i pirom kakvom se dok su bili mladi nisu mogli nadati.

Iako njihova ljubav ni do današnjeg dana nije prestala, zanimljivo je da se ovaj par, u stvari, volio cijelog života jer je Vasiljka rođena u Neđinom komšiluku, išla s njim i u školu, a, budući da je rano ostala bez oca, brata i sestre, sama sa majkom, Neđo je još tada bio njen zaštitnik.

Stari Ljubinjci još pamte njihovo vjenčanje, na Jovanjdan davne 1949. godine.

“Priča se o tome da je po mamu na konjima otišlo 12 svatova, pa odatle u Ljubinje na vjenčanje, a nakon crkvenog obreda svi svatovi su svratili na veliku gradsku čatrnju gdje su se počastili mesom, rakijom i vinom”, priča njihov sin Petko, nekadašnji vrsni dubrovački kuvar.

Petka je rat iz dubrovačkih kuhinja vratio u rodne Bančiće, gdje i sada živi, ali budući da dobar kuvar nikad ne zaboravlja svoj zanat, slavljeničku tortu koju su Vasiljka i Neđo dijelili gostima na godišnjicu braka pravio je upravo on.

Neđo i Vasiljka kažu da su, i pored teškog života na selu, uvijek živjeli u slozi i ljubavi, međusobno se razumijevajući, što je i glavni uslov uspješnog braka.

(Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo