Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Zlatko Lagumdžija: HDZ-u je presuda “Sejdić-Finci” opravdanje u nove podjele države BiH!

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) kao jedina prava multietnička stranka u BiH koja zastupa interese svih naroda i građana u BiH od prvih višestranačkih izvora u BiH imala je kandidate za članove Predsjedništva BiH iz reda svih konstitutivnih naroda BiH, u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, izjavio je danas predsjednik te stranke Zlatko Lagumdžija.

Zamoljen da prokomentariše stavove iznesene u javnosti da je svojim političkim djelovanjem SDP BiH prouzrokovao krizu, predsjednik ove stranke je kazao kako “SDP jeste odgovoran što HDZ dva mandata nije imao člana Predsjednistva BiH jer je SDP imao svog kandidata”.

“Možda je i to potrebno HDZ-u kao opravdanje što implementaciju presude “Sejdić-Finci” pokušava pretvoriti u uvod u nove podjele BiH. Svu svoju snagu ćemo upotrijebiti da to ne dozvolimo nikome, pa ni HDZ-u”, istakao je Lagumdžija, dodavši da su neke optužbe opasne.

“Optuživati SDP BiH da je prouzrokovao krizu u BiH zbog toga što je u dva navrata na izborima kandidovao člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda je glupo, ali je opasno uskraćivati prava biračima u BiH da biraju prema savjesti i slobodnoj volji uz zatvaranje u nacionalne torove. Protiv toga će se SDP BiH istrajno boriti”, kazao je predsjednik SDP-a BiH, dodavši kako nikakvi advokati neće odbraniti HDZ.

“Činjenica je da su upravo oni, a ne mi odgovorni što su svojim ultimativnim zahtjevima 15 mjeseci blokirali izbor Vijeća ministara BiH i što su do danas ostali bez svojih predstavnika u Vladi Federacije BiH”, kazao je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagudmžija.

Nakon još jedne neuspjele runde pregovora o rješavanju Odluke Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju “Sejdić-Finci”, lideri različitih političkih opcija različito tumače kako krivce, tako i načine prevazilaženja krize.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo