Subota, 16 listopada, 2021

Zlatna groznica kod Sarajeva: Mještani Tarčina danima tragaju za zlatom

Nemojte propustiti

Prema tvrdnjama mještana Tarčina, prije nekoliko dana je tokom kopanja tunela na Suhodolu pronađena određena količina zlata što je izazvalo svojevrsnu zlatnu groznicu u ovom malom mjestu kraj Sarajeva.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Već nekoliko dana, tvrde mještani, kopači prekopavaju deponiju zemlje koju radnici dovoze iz tunela, u nadi da će pronaći zlato.

Cijela priča počela je prije desetak dana, kada je, tvrdi jedan od naših sagovornika, radnik na iskopavanju tunela pronašao grumen zlata veličine čaše, nakon čega ga je prodao za veliku sumu novca.

Nakon toga, u ovom mjestu kod Sarajeva nastala je prava zlatna groznica. Jedan od mještana Tarčina, Safet Habibović, koji živi u blizini odlagališta zemlje iz tunela, kaže da svakodnevno viđa nekoliko desetaka muškaraca, žena i djece koji dolaze i kopaju.

“Da li ima zlata ili ne, stvarno ne znam. Dolaze iz dana u dan i kopaju, bez obzira na to kakvi su vremenski uslovi. Posljednja dva dana, po kiši, kopali su krampama i razbijali kamenje čekićima bez prestanka”, kaže Habibović.

Priču o pronalasku zlata ispričao nam je i Franjo Bešlić, mještanin sela Toplice, koji se nalazi u blizini tunela u izgradnji.

“Ja sam čuo da se na ovom području zlato vadilo za vrijeme Rimljana. Međutim, ono što ja znam, ovdje se vadila živa”, kaže Bešlić pokazujući na obližnje pećine.

U turskoj kompaniji Cengiz, koja je angažirana na gradnji tog dijela autoputa 5C, nisu htjeli komentarisati navode mještana.

Rekli su nam samo kako je moguće da se radi o bakarnom sulfatu.

Da li je pronađeno zlato ili neka druga materija, još uvijek ostaje misterija. Međutim, kako je kazao naš sagovornik sa početka ove priče, gdje ima dima ima i vatre.

Izvor: Klix

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo