Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Zloglasni Neđo Kasapin naređivao ubijanje Bošnjaka, među kojima i 10-godišnjeg dječaka!

Nemojte propustiti

kravice

Sud BiH je u julu 2012. godine potvrdio optužnicu protiv bivšeg komandanta jedne od jedinica u Specijalnoj brigadi policije MUP-a Republike Srpske Nedeljko Milidragović poznatijeg kao Neđo Kasapin i zamjenika komandanta Alekse Golijanina, koji su jutros uhapšeni u Srbiji, piše novinska agencija Patria.

Oni se terete za naređivanje masovnih likvidacija zarobljenih bošnjačkih muškaraca u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica i lično učešće u njima.

Milidragović i Golijanin bili su nedostupni institucijama BiH, ali su saslušani u Srbiji prije podizanja optužnice.

Milidragović, kao zapovjednik voda Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije RS i Golijanin, kao zamjenik zapovjednika voda u Centru, u razdoblju od 10. do 19. jula 1995. počinili su genocid.

Milidragović je 12. jula ubio muškarca bošnjačke nacionalnosti koji je bio invalid, te iz zarobljeničkog logora izdvojio grupu od 15 do 20 muškaraca i na obližnjoj poljani ih ubio.

Milidragović je naredio likvidaciju oko 100 zarobljenika u skladištu Zemljoradničke zadruge u Kravici i ubio dvojicu zarobljenika koji su se predali na cesti između Bratunca i Konjević Polja.

Nakon zarobljavanja grupe od 50-ak Bošnjaka Milidragović je izdvojio dječaka u dobi između 10 i 13 godina i jednom vojniku izdao naređenje da ga odvede i ubije. Ostalim zarobljenicima svezali su ruke i Milidragović ih je odveo u zarobljenički objekat Zemljoradničku zadrugu, gdje im se gubi svaki trag.

Milidragović je živio u Beogradu,a Golijanin u Sremskoj Kamenici. Obojica su državljani Srbije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo