Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Zmajevima otvoren put na EURO 2016. u Francuskoj: BiH iz prvog šešira u žrijeb za EP

Nemojte propustiti

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine definitivno je postala respektabilna svjetska sila. Odlični rezultati zmajeva u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu nisu više slučajnost.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Izabranici selektora Safeta Sušića na dobrom su putu da izbore plasman na Mundijal, što bi bio historijski uspjeh, s obzirom na to da nikada do sada nismo učestvovali na velikom završnom fudbalskom turniru.

No, osim toga odlični rezultati u tekućim kvalifikacijama donose još mnogo povlastica. Iako je o tome rano govoriti, naša reprezentacija će, prema trenutnom omjeru snaga, biti u prvom šeširu prilikom žrijeba grupa za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj. Naime, prema koeficijentu kada je u pitanju UEFA ranking, naša reprezentacija zauzima devetu poziciju sa 32.269 bodova, što joj garantuje mjestu u prvom šeširu.

Ispred bh. tima su: Španija (40.923), Njemačka (40.812), Holandija (39.361), Italija (35.943), Engleska (34.146), Rusija (33.726), Portugal (33.002) i Hrvatska (32.616).

Kao što je poznato na narednoj smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta nastupit će 24 tima. Iako to UEFA još nije zvanično potvrdili za očekivati je da dosadašnji kvalifikacioni sistem od devet grupa sa po šest i pet ekipa ostaje isti, što znači da će Sušićevi izabranici biti u društvu nabrojanih reprezentacija. Treba naglasiti da će jakosne grupe biti potvrđene nakon završetka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Na EP će se plasirati prvoplasirane i drugoplasirane ekipe iz svake grupe, najbolja trećeplasirana ekipa, a ostalih osam trećeplasiranih timova igrat će baraž. Također, kvalifikacije neće igrati ni Francuska, kao domaćin narednog EP.

Žrijeb kvalifikacionih grupa bit će obavljen 23. februara 2014. godine u Nici.
(Oslobođenje)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo