Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Zmija se pojavila usred zime: Žena snimila opasnu otrovnicu koja plazi kao da je proljeće!

Nemojte propustiti

Foto: Glas Istre
Foto: Glas Istre

Fotografiju poskoka koji plazi kao da je proljeće ovih je dana objavio Glas Istre, napominjući da je riječ o slici koju je poslala njihova čitateljica. Sve se očito “pošemerilo” pa nema zime niti za zmije. Previsoke temperature iznenadile su i gmazove.

Je li to rijetka pojava, Glas Istre je pitamo Borisa Lauša predsjednika Hrvatskog herpetološkog društva Hyla.

– Nije neuobičajeno da zmije, to jest gmazovi općenito, izlaze van kada su temperature zraka ovako visoke. Blaga zima je poremetila prirodne cikluse, što osjećaju i ljudi i životinje. Planinari i izletnici bi trebali pripaziti na šetnjama prirodom ovih dana jer ne očekuju zmije. Kao i obično, prevencija je najbolje rješenje, treba nositi prikladnu obuću i odjeću. Nema razloga za paniku, poručuje Lauš.

Hrvatsko herpetološko društvo ovih je dana dobilo dojave o aktivnosti zmija i iz drugih dijelova Hrvatske.

Primjerice viđena je bjelica (Zamenis longissimus) u okolici Ploča te crvenkrpica (Zamenis situla) kod Stobreča. Sve su to krajevi s inače blažom zimom, a ovih dana su temperature više od prosjeka i pridonose povećanoj aktivnosti gmazova.

Ukoliko dođe do najavljivanog zahlađenja, gmazovi će se vratiti u svoja skrovišta i pričekati sljedeće zatopljenje, doznajemo od Lauša.

Sve zmije reagiraju u obrani, tako da je najbolje rješenje zaobići ih i pustiti ih da idu svojim putem, poručuje Boris Lauš, predsjednik HHD Hyla.

(Glas Istre)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Snijeg na pojedinim dionicama u BiH, neodgovorni vozači prave zastoje zbog neposjedovanja opreme

Iz BIHAMK-a podsjećaju da je obavezno posjedovanje zimske opreme, odnosno lanaca kako ne bi došlo do obustavljanja saobraćaja i...

Možda vas zanima i ovo