Srijeda, 22 ožujka, 2023

Značajno otkriće: Na Saturnovom mjesecu moguć je život!

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Astronomi su pomoću NASA-ine letjelice ‘Cassini’, njihove mreže za otkrivanje svemira te internetskih signala koji povezuju svijet otkrili kako se na Enceladusu, jednom od saturnovih 7 mjeseca, nalazi veliki podzemni okean za kojeg vjeruju kako bi se u njemu mogao razvijati život, objavila je NASA.

Ovi rezultati istraživanja su najznačajnije otkriće unutrašnjosti mjeseca Enceladusa, od dokaza o postojanju vodene pare i leda na južnom polu tog mjeseca.

‘Otkriveni materijal s južnog pola mjeseca Enceladusa sadržava slanu vodu i organske molekule, koje označavaju osnovni hemijski sastav za mogući život’, rekla je Linda Spilker, NASA-ina znanstvenica. ‘Ovo otkriće
nam omogućuje da proširimo naš pogled na ‘prirodna staništa’u našem Sunčevom sustavu, jednako kao i na sustave drugih zvijezda’, dodala je Spilker.

Mjerenjem varijacija u Enceladusovom gravitacijskom polju istraživači su otkrili dokaze o postojanju velikog okeana koji bi mogao biti dubine od 30 do 40 kilometara.

Najnovija otkrića podržavaju ideju da je Enceladus, čija dijametralna dužina jedva doseže brojku od 500 kilometara, mjesto u Sunčevom sustavu na kojem je moguć život.

Letjelica Cassini preletjela je Enceladus čak 19 puta, a u 3 navrata zabilježene su precizne brojke o njegovoj putanji, tačnije pokazalo se kako se prilikom niskog nadlijetanja Enceladusa mijenja njegova gravitacijska

sila, a upravo te varijacije gravitacijskog polja dokazuju postojanje planina ili pak u ovom slučaju razlike u podzemnom sustavu tj. velike dubine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo