Subota, 2 ožujka, 2024

Naučnici tvrde da su stvorili pivo koje ne izaziva mamurluk

Preporučeno

Milijuni stanovnika širom svijeta svake nedjelje pate od istog problema, mamurluka. Glavobolja, suho grlo, samo su dio simptoma koje svi osjećaju, a prevelika konzumacija piva prethodne večeri uvijek bi značila isto – mamurluk.

No australski naučnici tvrde da su pronašli način kako se riješiti barem dijela boli koje izaziva mamurluk, i to stvaranjem rehidratiziranog piva.

Nutricionisti sa Griffith Health Institute-a ističu kako su uspjeli iz piva izvući dijelove koji izazivaju dehidraciju i mučninu, a koji su glavni uzrok mamurluka. Napominju kako je pivo i dalje zadržalo isti ukus.

Ideja je bila jednostavna – dodati više elektrolita pivu kako bi tijelo i um mogli i dalje biti ”u pokretu”.

Eksperiment se sastojao od toga, da ljudi koji su upravo završili sa tjelesnim vježbama (koji su se obilato znojili), popiju jedno od četiri piva. Od ta četiri piva dva su bila ”obična”, dok su dva piva bila ”light” varijanta, a u svaku od njih bili su dodani elektroliti.

pivo-1234Od učesnika u pokusu tražilo se da popiju 150% od količine tjelesne mase koju su izgubili za vrijeme vježbe, a za to su imali sat vremena.

Profesor Ben Desbrow ističe da fizički radnici (građevinari npr.), čine upravo to – podižu stvari, rade fizički napor, znoje se, nakon čega odlaze u pub na pivo.

U pokusu se najboljim pivom za manju hidraciju pokazalo ”light” pivo. Prema tome, znanstvenici su istaknuli kako je ono za više od 1/3 efektivnije od normalnog piva i da stvaranja manju hidraciju.

Iako ”light” piva imaju manju količinu alkohola, znanstvenici tvrde da nitko, ni nakon provedenih dodavanja elektorlita, nije primijetio bilo kakvu razliku u okusu piva.

Pitanje je samo hoće li ”light” pivo sa elektrolitima postati komercijalno dostupno i hoće li korisnici prihvatiti ispijanje istog, jer većina pivopija tvrdi da je mamurluk sastavni dio iskustva kad je u pitanju ispijanje piva.

(Bljesak.info)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas