Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Znate li koja su najpopularnija imena na Balkanu?

Nemojte propustiti

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Forto predstavio nove mjere: Zbog pogoršane epidmiološke situacije uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije na 14 dana

Zaključkom Vlade KS je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR...

Meteorolog Sladić najavio dolazak snijega u BiH: Evo kada i gdje će padati

Nedim Sladić, meteorolog, rekao je za medije da će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna. Kako...

Potvrđene jučerašnje najave: U bh. entitetu RS pooštrene mjere!

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, zasjedao je Entitetski štab za vanredne situacije na kome su donesene nove...

Novinari agencije Anadolija istražili su nivo popularnosti muških i ženskih imena u zemljama zapadnog Balkana i saznali da su Dragan, Amar, Nikola, Luka, Ivan, Milica, Amina, Lana, Marija i Jelena najzastupljenija imena u ovom dijelu svijeta.

imena na balkanuPrema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva u Srbiji iz 2012., koje je danas objavio Zavod za statistiku te zemlje, najčešća muška imena u Srbiji su Dragan, Milan i Aleksandar, dok su najpopularnija imena koja roditelji u Srbiji daju ženskoj djeci Milica, Jelena i Marija.
Najzastupljenija muška imena u Bosni i Hercegovini, prema zvaničnim statističkim podacima, su Amar i Luka. U entitetu Federacija BiH uz ime Amar, roditelji se najčešće odlučuju za imena Tarik i Vedad, dok u drugom bh. entitetu – Republika Srpska preovladavaju Luka, Stefan i Nikola. S druge strane, najčešća ženska imena u BiH su Amina i Marija. U Federaciji BiH, uz ime Amina najpopularnija su Lamija i Ajna, dok su u RS-u, uz Mariju, najčešća ženska imena Milica i Ana.
Ukus roditelja u pogledu odabira imena djece u Hrvatskoj nije se bitno promijenio u odnosu na ranija istraživanja. Naime, u Hrvatskoj je, prema posljednjim podacima, i dalje uvjerljivo najpopularnije ime Luka, a slijede Ivan i Marko. Među ženskim imenima najpopularnija imena su Lana, Mia i Lucija.
Rezultati popisa stanovništva u 2011. godini u Crnoj Gori pokazuju da su najčešća ženska imena uj toj državi Jelena i Milica, a muška Nikola i Marko.
Najrasprostranjenija muška imena u Makedoniji su Aleksandar, Zoran i Nikola, a ženska imena koja dominiraju su Marija, Biljana i Elena.
Najčešća muška imena u Sloveniji su Luka, Nik i Žan, dok su najpopularnija ženska imena Eva, Sara i Lara.
U opsežnom istraživanju, novinari agencije Anadolija došli su do podatka da je ime Mohamed ili Mohammed jedno od najpopularnijih imena u nekoliko evropskih država.
Naprimjer, ime Mohamed je jedno od šest najpopularnijih imena u Belgiji, dok je ime Mohamed najčešće ime u glavnom gradu te zemlje Briselu. Također u Briselu su među najpopularnijih pet ženskih imena Ines i Yasmine. Zanimljivo je da je u belgijskom gradu Antwerpu ime Mohamed najpopularnije ime posljednjih nekoliko godina.
Također, Mohamad ili Muhamad je jedno od najpopularnijih imena i u Velikoj Britaniji. Prošle je godine ime Mohamad skočilo na treće mjesto i preuzelo mjesto Džekukoji je posljednjih 14 godina čvrsto držao tu poziciju. U Velikoj Britaniji je više od 7.500 novorođenih dječaka dobilo ime po jednoj od 12 varijacija imena Muhamed, kao što su Muhamad ili Mohamad. Od 1999. godine broj Muhamada se udvostručio. Među najpopularnijih 40 ženskih imena u toj državi su i Layla, Yasmine i Esme.
Isto tako, agencija Anadolija je došla do saznanja da je jedno od najpopularnijih ženskih imena u Danskoj ime Alma.
Među najčešćim ženskim imenima u Norveškoj nalaze se i imena Fatima, Samira, Nadia, Medina, Emina, i Elvira. Isto tako, među najpopularnijim muškim imenima u toj zemlji su i imena Abdullah, Mohammed, Ahmed, Hamza, Adnan i Amir.
U Švedskoj se među najpopularnijim muškim imenima nalazi i ime Mohamed, što mnogi objašnjavaju činjenicom da u toj skandinavskoj zemlji živi značajan broj doseljenika iz arapskih zemalja. Takođe, među najčešćim ženskim imenima u toj zemlji nalaze se i imena Alma i Elvira.
Najpopularnija muška imena u Turskoj su Ahmet, Mustafa i Mehmet, dok su najčešća ženska imena u toj zemlji Fatma, Ayse i Emine.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Možda vas zanima i ovo