Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

Znate li od čega je zapravo napravljena imitacija mesa jastoga u vašem rižotu od plodova mora?

Nemojte propustiti

Iako nije ukusna kao meso pravog raka, ona zna biti prilično fina u rižotima i tjesteninanma, a čak i u paniranoj varijanti.

Imitacija mesa škampa ili jastoga puno je jeftinija od pravih rakova i često je dobijemo u onim zamrznutim plodovima mora ili je nalazimo u posebnim pakiranjima pod nazivom surimi, piše miss7.

Iako nije ukusna kao meso pravog raka, ona zna biti prilično fina u rižotima i tjesteninanma, a čak i u paniranoj varijanti. No, što je to što zapravo jedemo, od čega je ta imitacija spravljena i kako se dobiva?

Ovo lažno meso može biti mješavina mekanih morskih plodova koji se često sastoje od aljaške kolje, pišmolja ili bakalarke. Ponekad i velika kozica nađe svoj put u mješavinu.

Pravo meso jastoga, Foto: Pixabay

Kako bi meso ribe imalo sličan okus i konzistenciju jastoga, proizvođači hrane od morskih plodova stavljaju ga kroz postupak poznat kao surimi.

Prema časopisu Chicago Tribune, riba se u potpunosti oguli, odstrane se kosti te se više puta opere. Nakon toga dodaju se druge stvari (poput šećera i soli) sve dok riba nije sve manje riba, a više – jastog.

Što se tiče imitacije jastoga, ono je sigurno puno jeftinije od pravog jastoga i može biti izvrsno za spravljanje, primjerice, umaka. Nedostatak je, međutim, da premda ova lažna morska hrana može biti uvjerljiva, potrebno je puno vode da bi se to napravilo, a to može biti prilično rasipno.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasnici sarajevskog fast fooda “Otrov” preminuli od koronavirusa

Studenti su ovaj fast food zvali "Otrov", a znali bi kazati da iako jedu kod "Otrova", tu se niko...

Možda vas zanima i ovo